Mona Sahlin värmde upp i Lund

- in Nyheter
@Lundagård

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin besökte under måndagen studenternas högborg. Upptakten inför valrörelsen inleddes när kårrepresentanter fick grilla partiet.


Socialdemokraterna värmer upp inför sommarens valkampanj, och med turnébussen väntande på Sturup rullade Mona Sahlin och Marie Granlund från riksdagens utbildningsutskott in till karnevalskaoset i Lundagård. Där väntade Socialdemokratiska studentklubben och Lus, Lunds universitets studentkår, med en önskelista till partiet.

Utlovade bostadsminister

Samlade i ett litet konferensrum fick sedan studentrepresentanterna lägga fram sina hjärtefrågor. Bostadskrisen tillsammans med snedrekryteringen till universitetet lyftes fram som de stora bristerna för Lunds studenter.

Utöver satsningar i de rödgrönas skuggbudget på hyresrätter, utlovade Mona Sahlin en samordnande bostadsminister, som ska ta tag i bostadsbristen. För att arbeta vidare med den ojämna balansen bland studenterna tänker Socialdemokraterna bland annat bygga upp möjligheterna till kompletterande eftergymnasial utbildning, exempelvis komvux.

”Föråldrat studiemedelssystem”

Gällande studiesociala frågor som a-kassa och sjukskrivning för studenter, utlovades inga konkreta förändringar i nuläget. Det slopade studerandevillkoret i a-kassan, kommer dock att utredas tillsammans med de 30 karensdagar som studenterna drabbas av vid sjukdom.

– Så fort vi har rett ut hur vi ska bygga upp a-kassan igen, kommer vi att ta tag i specifika frågorna som rör studenternas situation, säger Mona Sahlin.

Hur ser du på studenternas utsatta situation varje sommar, där många tvingas låna pengar för att finansiera sitt uppehälle?

– Hela denna diskussion rör ett föråldrat studiemedelssystem, som är anpassat till en annan tid. Vi behöver strukturera upp detta för att anpassa oss till nuet, säger Mona Sahlin.

Ett tidigare presenterat förslag förtydligades även för studenterna, då Marie Granlund från riksdagens utbildningsutskott förklarade att doktorandernas säkerhet ska stärkas genom direkta insatser. I de rödgrönas skuggbudget finns 100 miljoner avsatta för satsningar på fasta forskningstjänster.

”Upp till bevis”

Efter att politikerna fått njuta av en ljummen potatissallad, serverad av rektor Per Eriksson och prorektor Eva Åkesson, rullade turnébussen vidare till ett besök i en studentkorridor på Sparta.

Kvar i AF-borgen satt Elisabeth Gehrke, vice ordförande i Lus. Hon säger att det nu är ”upp till bevis” för Socialdemokraterna inför valet.

– Vi redan sett det mesta i skuggbudgeten, men det är såklart bra att de vill satsa på bostadssituationen. Mycket kan sägas i ett konferensrum, vi får se om det blir satsningar på riktigt senare, säger Elisabeth Gehrke innan hon avslutar:

– Det är oavsett en viktig signal att de väljer att komma just hit.

Text: Jacob Hederos
Foto: Emil Langvad