Gravöl för Pub Vildanden

- in Reportage
@Lundagård

Donovans ”Wear Your Love Like Heaven” spelas på låg volym i bakgrunden. Otaliga konversationer flyter samman till en, sorlet av de femtiotalet människor som hittat hit denna tisdagskväll överröstar det mesta.

vildanden04-(JD)Klockan närmar sig nio när kön till baren börjar växa. Ensam bakom disken står Marian Gorecki som stressar fram och tillbaka mellan kassa och kylskåp. En ung man som inte kan bestämma sig för vilken öl han ska beställa möts av en ljudlig suck.

Men när de flesta i kön har fått beställa, lutar sig Marian över disken och berättar om hur mycket hans kunder faktiskt har betytt för honom genom åren.
– Jag har varit här i 36 år nu och har kommit mina kunder mycket nära. De har gett mig ett otroligt stöd och jag känner mig som en svikare mot dem nu när jag måste lägga ner puben.

I slutet av 60-talet användes lokalerna vid hörnet av C-huset på Vildanden som dansställe, i likhet med den gamla publokalen på Delphi. Men danspubliken svek så småningom och verksamheterna fick lägga ner. Två studiekompisar till Marian tog då över lokalerna på Delphi och öppnade en pub. Några år senare, 1974, utökade de sin business till lokalen på Vildanden.

Samma år började en 27-årig maskinteknikstudent extraknäcka på den nyöppnade puben.
– Jobbet gjorde så att studierna drog ut på tiden, men jag kan väl erkänna att jag festade lite för mycket också, säger Marian Gorecki angående att han första åtta år senare fick ut sin examen.

Som civilingenjör hade Marian emellertid svårt att hitta jobb. I stället började han arbeta mer och mer på puben. Ju mer tid han lade ner på arbetet, desto större blev hans intresse för att driva en egen verksamhet. 1991 blev han därför delägare och tre år senare tog han över ägarskapet helt och hållet.

Kvällen rullar på, och i baren har Marian återgått till att servera öl till sina kunder från det sortiment som 2005 belönades med Svenska Ölfrämjandets guldpin. Griffeltavlan ovanför bardisken skyltar om allt från mustiga amerikanska Ale till friska thailändska lageröl. I dag innehåller lagret närmare 160 sorters öl från världens alla hörn. Som mest har 250 olika sorter passerat över bardisken.

Marians stora intresse för öl väcktes i takt med att han tog över puben. Han ser det som sitt uppdrag att lära sina gäster att öl innebär mer än en stor stark.
– När folk kommer in och frågar om en stor stark så brukar jag fråga dem om de går in på en restaurang och frågar efter en tallrik mat. Man måste veta vad man vill ha och precis som med mat, så kan man inte vara helt likgiltig inför ölen, säger han.

vildanden02-(JD)De slitna bruna borden och stolarna är exakt samma som när puben öppnade. Men snart ska de alltså kastas ut, när AF Bostäder bygger om lokalerna till studentbostäder.
– AFB begriper inte att det unika värdet i puben. En pub mer eller mindre verkar inte spela någon roll för dem. Inget genuint och gammalt får finnas kvar, säger Marian Gorecki.

Rolf Svensson, VD för AF Bostäder, menar å sin sida att traditionen är viktig. Han berättar att man till och med har gett puben subventionerad hyra för att den ska kunna leva kvar.
– Men vi måste utveckla vår verksamhet efter vad som ligger i tiden. På Delphi har det till exempel kommit en ny pizzeria och ett gym. Friskvård och välbefinnande är ju något som är populärt nu, säger Rolf Svensson och fortsätter:
– Hade Pub Vildanden varit mer lönsam och lockat fler studenter så hade den fått vara kvar. Nu är fallet inte så och det är synd, för det är en trevlig pub.

Tisdagskvällen fortlöper på Pub Vildanden. Vid ett av borden sitter Alexander Triebe och Olle Landin som båda studerar på LTH. De besöker puben några gånger om året och tycker det är tråkigt att den nu ska lägga ner.
– Det är ett trevligt hak med ett bra ölsortiment. Vildanden kommer förlora sin särprägel när puben försvinner, säger Alexander Triebe.
Var kommer ni att gå och dricka öl när den stänger?
– Nationerna är inget bra alternativ, så det blir väl på någon pub inne i stan. Men det finns inget komplett alternativ. Kvällarna på Vildanden går aldrig att byta ut, säger Olle Landin.

Det närmar sig stängningsdags och kunderna börjar avta. Sorlet har försvunnit och musiken blir mer framträdande. En kille kommer fram till Marian vid bardisken och frågar vad det är som spelas.
– Dusty Springfield med låten ”I Close My Eyes And Count To Ten”. Vackert, eller hur? svarar han och killen nickar och återgår till sin plats vid ett av de gamla borden.

Den 29 maj håller Pub Vildanden öppet för sista gången men firandet lär utebli.
– Det kommer kännas fel att fira. Det blir i stället gravölen som ska drickas då, säger Marian Gorecki.

Text: John Nordh
Foto: Jonas Damsgård