Slopat obligatorium tvingar nationerna att tänka nytt

- in Nationer
@Lundagård

Nu har inskrivningen på Lunds nationer öppnat. Utan obligatoriet måste nationerna nu ta till nya grepp för att förlora så få studenter som möjligt.
– Jag tror att vi får svårare att behålla de äldre studenterna, säger Sara Lindmark, novischförman på Lunds nation.

Sex våningar upp i Lunds nations hus råder ett stilla lugn denna tisdagseftermiddag. Djupt nerkurade i de blå sofforna sitter fem novischförmän redo att kasta sig över första bästa student som dyker upp i dörröppningen. Men för tillfället är det ingen större trafik.

Första terminen med avskaffat nations- och kårobligatorium har precis börjat. Frågorna hänger i luften. Kommer studenterna att överge nationerna?

Sara Lindmark, Jenny Carlsen, Henrik Östman och Boel Nilsson, som arbetar med inskrivningen på Lunds nation, visar ännu inga tecken på oro.

– Troligtvis kommer de flesta skriva in sig nästa vecka. Vi har också varit tvungna att skicka hem ungefär 70 procent av alla som kommit hit då de missat att de måste registrera sig på nätet först, säger Boel.

LundsInskrivning_JJH

Lockropen riktas mot novischerna

För att ta det säkra före det osäkra har Lunds nation vidtagit en del nya åtgärder för att locka till sig studenter.

– Vi har bland annat startat en fadderverksamhet för att novischer ska kunna få en bild av vad det innebär att vara medlem i en nation. I sällskap av två-tre faddrar tas då en grupp novischer med ut på klubb eller så kan man få testa på att jobba på en lunch, säger Henrik och fortsätter:

– Vi har dragit i gång en hemsida där vi lagt upp information om vad som händer, olika verksamheter, ordlista och så vidare.

– Sedan kommer vi gå ut och informera på de flesta uppropen, skjuter Sara in.

Alla åtgärder riktar man mot novischerna. Många äldre studenter ser man som redan förlorade.

– Med nationsobligatoriet avskaffat får vi nog svårare att behålla de äldre studenterna. Samtidigt är de svårare att påverka för de vet redan vad det innebär att vara medlem i en nation, menar Sara.

”Vi är positiva”

Alla är överens om att det ännu inte går att uttyda någon trend eller förändring i antalet studenter som vill skriva in sig på nationerna. Resultaten kommer istället visa sig först om ett par veckor.

– Vi är positiva. Jag tror folk känner en vilja att delta i studentlivet och ta del av det nationerna kan erbjuda, avslutar Sara.