Rödgröna bjöds inte in till utfrågning

- in Nyheter, Studentliv

I morgon arrangerar Studentafton och Lunds universitet en partiledarutfrågning. Men de rödgröna partierna bjöds inte in.

– Vi ville ha en utfrågning av enbart Alliansen, säger Studentaftonutskottets Lisa Blomqvist.

Med elva dagar kvar till valet är samtliga partier i full gång med att locka väljare, så även i Lund. I morgon torsdag kommer Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Jan Björklund till Lund för att svara på studenternas frågor i Studentaftons regi.

Men de rödgröna har inte fått någon inbjudan. Lisa Blomqkvist, Studentaftonutskottets förman, uppger att målet var att ha en utfrågning med enbart de styrande partierna.

– Vi frågade Alliansen om de ville komma på partiutfrågning och de svarade ja. Ett av våra mål var att få hit Fredrik Reinfeldt och vi är jättenöjda över att han ville komma, säger Lisa Blomqvist, förman på Studentafton.

”Känns odemokratiskt”

Mona Sahlins pressekreterare Camila Peirone Buzaglo är upprörd över att de inte har fått någon inbjudan.

– Det hela känns ganska odemokratiskt. En studentafton är ett forum som vi gärna använder oss av.

Miljöpartiets Robert Damberg har inte heller fått någon inbjudan och vill poängtera att partiet är väldigt noga med att besöka alla studentstäder.

– Vi var exempelvis på besök i Lund förra helgen.

”Rödgröna välkomna”

Lisa Blomqvist påpekar att de rödgröna har varit inbjudna till tidigare arrangemang.

– Vi hade självklart tyckt att det vore jättekul om de rödgröna ville komma, men till detta specifika tillfälle valde vi att bara bjuda in Alliansen.

Hon medger dock att det kanske hade varit lämpligt att ge oppositionen ett liknande tillfälle. Att utfrågningen sker så pass nära valet är inte något medvetet val från Studentaftons sida, men Lisa Blomqvist ser inget fel i det.

– Jag tycker bara det är bra att studenter kan få tillfälle att ställa frågor till Alliansen.

Studentafton arrangerar utfrågningen i samarbete med Lunds universitet. Prorektor Eva Åkesson upplever det inte som att ett felaktigt beslut tagits.

– Mona Sahlin var på besök här senast i juni, det tycker jag ligger väl inom tidsramen för valet. Det här handlar om en studentorganisation som själva tagit initiativ till att bjuda in Alliansen. Universitetet välkomnar naturligtvis de rödgröna också.