Han tar humorn på allvar

- in Kultur & Nöje, Nöje
@Gustaf Eriksson

När Sverigedemokraterna började vinna mark kunde Soran Ismail inte vara tyst längre.

Nu har han blivit en av de mest uppmärksammade SD-kritikerna.

Samtidigt har han insett att öppenhet och tolerans kan vara värda att dö för.

I kväll kommer han till Västgöta nation för att ifrågasätta om alla verkligen borde få rösta.

– Jag gillar att ifrågasätta sådant vi tar för givet, säger han.

För ungefär två veckor sedan lade Soran Ismail ut en video på internet där han stöter ihop med Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist efter en sen utekväll i centrala Stockholm.

På filmen gör en upprörd Almqvist ett utfall mot en man efter en högljudd diskussion. Stämningen verkar vara hätsk.

Filmen har visats över 150 000 gånger.

Hundratals människor har kommentera den.

Många är arga, och skriver att det var ett medvetet val av Soran att lägga upp filmen precis innan valet. Andra hävdar att personerna på filmen har kopplingar till kriminella gäng. Ytterligare andra levererar grova personliga påhopp mot Soran som osar av hat.

– Det är väldigt krävande. Det tar otroligt mycket tid och energi. Sverigedemokraternas anhängare är bra på att utnyttja internet. De är inte så många, men de är väldigt ihärdiga. Få inlägg är sakliga, det är mest hot och hat, säger Soran Ismail.

Klippet från bråket är bara en av många inlägg på Sorans videoblogg.

På sistone har nästan alla filmer där handlat om Sverigedemokraterna.

Men det är inte bara där som han har ventilerat sin oro över vilket land Sverige kan komma att bli om Sverigedemokraterna får inflytande.

Med debattartiklar och krönikor har Soran blivit en de mest uppmärksammade kritikerna mot partiet.

– Jag älskar Sverige, och nu har jag insett att några av de få saker vi har här som är värda att dö för är öppenheten och toleransen. Som jag ser det är Sverigedemokraterna det största hotet mot det. Deras sätt att skylla alla problem på en grupp människor kan leda till att rädsla och otrygghet sprider sig, i förlängningen hotar det hela vårt samhälle, säger han.

Det är framförallt under de senaste veckorna som Sorans stämma hörts i debatten, men engagemang är inte något nytt för komikern från Knivsta.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Jag var egentligen mer aktiv när jag var riktigt ung. Men sedan kände jag att man var tvungen att vara hyperinsatt i allt eller inte bry sig överhuvudtaget. Då pallade jag inte riktigt att följa med, men Sverigedemokraterna tvingade upp mig igen. När de började ta plats kunde jag inte vara tyst längre.

Men hatet och ilskan han mött hade dock kunnat få Soran att tystna på nytt.

– Jag hade nog inte orkat med det om det hade gällt andra frågor. Jag tycker ju saker om vård och skola också, till exempel, men om debatten hade handlat om det hade jag nog gett upp. Men de här frågorna är värda allt. Det känns som att det jag säger måste ut, det har väl också att göra med att det ligger nära mig personligen.

Engagemanget färgar också av sig på Sorans standup-framträdanden.

– Visst kommer det märkas. Jag hämtar inspiration från mitt liv och det här har ju blivit en del av min vardag nu.

Sorans besök på Västgöta nation i kväll är en en turné som inleddes i Luleå i onsdags.

Under de kommande två veckorna reser Soran riket runt, men bara till studentställen.

– Jag trivs med att uppträda för studenter, och de brukar trivas med mig. Studenter funderar mer än många andra, och de har en bred smak. Man kan skämta om sex, men man kan också skämta om allvarligare saker.

Under denna turné kommer de tyngre ämnena dominera.

– Temat är om rösträtten verkligen borde vara allmän. Jag tror att alla har tänkt ”Den där borde inte få rösta” när någon sagt något riktigt dumt, men samtidigt är så gott som alla överens om att demokrati är något bra. Jag gillar att tjafsa emot och ifrågasätta sådant vi tar för givet, säger han.

Att förvandla det allvarliga till komik är något av det svåraste en komiker kan göra, enligt Soran Ismail.

– Det är därför jag tycker Magnus Betnér är den största av alla. Man kanske inte skrattar lika ofta när han är på scen som när andra komiker kör, men han vågar ta i de tunga grejerna.

Nu när Soran ska slå in på samma spår tänker han ta ett steg i taget.

– Jag får pröva mig fram och testa vad som funkar och vad som inte gör det, säger han.