Nationerna måste ta ansvar

Lundagårds avslöjande att en femtedel av dem som bor på nation inte tog ett enda poäng förra terminen visar att nationerna har allvarliga problem att brottas med.

Oavsett om statistiken beror på att festandet sinkar studierna eller att obehöriga tar rum som är avsedda för studenter är det dags att ta ansvar. Det skriver Victor Z Hahn.

En femtedel av hyresgästerna på Lunds nationer tog inte ett enda högskolepoäng förra terminen. Frågan är om dessa hyresgäster verkligen är studenter eller bara obehöriga innehavare av studenternas bostäder. Oavsett vilket måste problemet rättas till.

Det kan tyckas svårt att förvånas över att så många nationsboende inte klarar sina studier. Studieframgångar kräver trots allt ett visst mått av studiero och frihet från distraktioner.

Då är inte våningen under Penthouse det bästa stället att tillbringa kvällen på före fredagens morgontenta.

Man kan också fråga sig vilka det är som lockas av att bo på nation.

Är det inte rimligt att anta att de som vill bo på nation vill vara studenter i första hand och studerande i andra? Kanske är de inte ens studenter som kuggat tentan, utan snarare “studenter” som inte ens haft för avsikt att ta den?

Det är faktiskt inte omöjligt att de som inte lyckats ta sina poäng inte ens försökt, utan bara registrerat sig som studenter av formaliaskäl samtidigt som de ägnar sig åt någonting helt annat.

Om det förstnämnda gäller, alltså att de försökt men misslyckats, är det lite trist eftersom det betyder att en mycket stor del av studentbostäderna inte alls är särskilt studievänliga.

Men det är förstås mycket värre om det visar sig att en femtedel av de boende på nationerna inte ens har för avsikt att studera.

I så fall är det stöld från studenterna.

Den rådande bostadskrisen, som förvandlas till kaos i början av varje hösttermin, tillåter inte att staden skyltar med fler bostäder åt studerande än vad som faktiskt finns. Och att låta uppenbara icke-studenter bebo studentrummen medan andra tvingas tälta ute kan endast betraktas som extremt oansvarigt från nationernas sida.

Fast helt ska man inte förringa problemet om det visar sig att de boende ifråga är studenter som kuggat tentorna.

I novischbilagan till terminens första nummer av Lundagård kan du läsa ett reportage som handlar om studenter för vilka fest- och alkoholkulturen i Lund blivit en fälla som hindrar dem från att prestera bra i plugget.

För vissa fick detta konsekvenser i form av till exempel alkoholmissbruk. Och var är risken för att man ska råka hamna i den fällan större än… i själva fällan?