Säkerhetschefen: Det finns anledning till oro

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Nu kan vem som helst med hjälp av ett enkelt tilläggsprogram logga in på andra personers Facebook-konton.

Magnus Persson, säkerhetschef på universitetets internetleverantör LDC, avråder nu studenter från att använda de öppna nätverken i exempelvis Café Athen.

– Man ska vara väldigt försiktig, säger han.

Larmet kom på tisdagsmorgonen. Genom att använda Firesheep, en tilläggsapplikation till webbläsaren Firefox, kan även människor med minimala datakunskaper kapa ditt konto på sajter som Facebook, Gmail eller Hotmail.

När tillägget är installerat upptäcker webbläsaren alla anslutningar som du gör till fördefinierade sajter. Det enda som krävs är att du och kaparen använder samma öppna trådlösa nätverk.

Enkelt att använda

– Tekniken är egentligen inte ny. Den har funnits lika länge som det har funnits trådlösa nätverk. Det som är nytt är att Firesheep gör det hela så enkelt.

Det säger Magnus Persson. Han är säkerhetschef på universitetets egna internetleverantör LDC, som tillhandahåller de öppna trådlösa nätverk som finns på bland annat Universitetsbiblioteket och Café Athen.

De nätverken används dagligen av en mängd studenter. Nu manar Magnus Persson till försiktighet.

– Det finns anledning att vara orolig. Studenterna bör inte använda de öppna nätverken överhuvudtaget, säger han.

Öppna nätverken kan försvinna

I stället rekommenderar Magnus Persson något av de krypterade nätverken som LDC tillhandahåller.

– Alla studenter och anställda vid universitetet kan logga in på de krypterade nätverken, och då är man skyddad. De krypterade är lätta att känna igen. Det kan stå ”WPA” eller ”WPA2” i anslutning till dem eller så kan de vara markerade med ett hänglås, säger han.

På grund av det nya säkerhetshotet kan universitetets öppna nätverk komma att stängas.

– Tidigare fanns det tekniska skäl till att ha kvar de öppna nätverken, men nu finns det inte några sådana längre. Vi har pratat om att ta bort dem, och detta gör det naturligtvis extra viktigt. De öppna nätverken kommer sannolikt att försvinna, säger Magnus Persson.