Fartfyllt spex i ny kostym

- in Kultur & Nöje, Spex

Det var långa ögonfransar och glammiga 30-talskläder i AF-borgen när regissören Miss Fortune och manusförfattaren Ivar Kreuger presenterade Lundaspexarnas kommande föreställning på onsdagseftermiddagen.

Denna gång återanvänds Ivar Kreuger, ett bejublat spex från 2003. En del skämt och sångnummer har dock ändrats och en akt har gjorts om nästan helt.

– Vi har skrivit om ungefär 30 procent. Eftersom det är andra skådespelare måste man anpassa.

Men vi har försökt behålla mycket också eftersom det var mycket som var bra, säger regissören, utklädd till Miss Fortune, en karaktär som förekommer i spexet.

Som brukligt är vill han inte avslöja sitt riktiga namn.

– Vi är här och representerar hela föreställningen och inte oss själva, säger han.

Totalt är det runt hundra personer som ligger bakom spexet.

Storaffär på gång

Spexet utspelar sig i brytningen mellan det glada 20-talet och 30-talets depression.

– Ivar Kreuger är hög på livet och ska genomföra sin största affär någonsin, men det går inte så bra för honom i sitt privatliv, säger manusförfattaren, dagen till ära utklädd till självaste Ivar Kreuger.

Kristemat aktuellt

En anledning till att de valde att sätta upp spexet om Ivar Kreuger, den svenske företagsledaren som blev känd som Tändstickskungen, är kopplingen till dagens finanskris.

– Tjugotalskrashen har paralleller med dagens verklighet. Ämnet är aktuellt med tanke på det som hände för ett år sedan, säger han.

Andra karaktärer som förekommer är JP Morgan, den klassiska dryga amerikanen, och Herman Göring, en glad man som halkat in på fel politiska bana och så förstås en femme fatal som försöker förföra Ivar Kreuger.

Biljetterna släpps på lördag och föreställningen ges den 26 till 28 november.

– Vi hoppas på de stora massorna, säger Lundaspexarnas förman Ellen Segerhag.