Max IV ska lösa framtidens problem

- in Nyfiken på

Om en vecka startar bygget av Max IV i Lund. Det är det enskilt största infrastrukturprojekt som påbörjats i svensk forskningshistoria. Lundagård begav sig till Maxlab för att söka svar på frågorna när, vad och varför.

På laboratoriet Maxlab vid LTH råder en påtaglig upprymdhet, och det är ett gäng mycket nöjda forskare som möter pressen inför presentationen av Max IV. Svante Svensson, biträdande föreståndare på Maxlab, förklarar:

– Det här är människor med passion, som lägger ned sina liv i forskningen för att göra något meningsfullt. När Max IV står färdigt ges de möjligheten att jobba med den mest avancerade tekniken.

Klart 2015

På Maxlab bedrivs idag forskning vid tre lagringsringar för elektroner. Dessa fungerar som särskilt effektiva mikroskop, och kan användas för att undersöka material på partikelnivå. När Max IV, som beräknas kosta 2,6 miljarder kronor, står klart 2015 kommer det att vara det bästa mikroskop av sitt slag i hela världen.

– Alla våra lagringsringar syftar till att producera en så tunn och intensiv ljusstråle som möjligt. I den gamla Max II kan vi producera en ljusstråle tunn som en ståltråd, i den nya Max IV är strålen tunn som ett hårstrå, men samtidigt mer intensiv. Det kommer ge oss bättre möjligheter att undersöka material på en djupare nivå, säger Svante Svensson.

Regalskepp och immunförsvar

Synktrotronljuset har på senare år blivit av stor vikt för forskningen, och tekniken används flitigt inom en mängd vetenskapliga områden. Vid Maxlab bedrivs bland annat forskning kring de kemiska processerna som försiggår i regalskeppet Vasa, kroppens immunförsvar och morgondagens litiumbatterier – allt på atomnivå. Senast 2009 tilldelades Nobelpriset i Kemi tre olika forskare som alla använde synktrotronljus för att kartlägga ribosomens atomära struktur.

Kan bli nyttig för studenter

Etablerade forskare och akademiker gläds över projektet, men även en del studenter ser ut att få sin del av kakan när anläggningen väl står på plats.

– Anläggningen kommer att bli av relevans för masterprogrammen, och synktrotronljuset behandlas ingående i kurser som redan ges vid universitet, säger Svante Svensson.

På måndag den 22 november tas det första spadtaget för Max IV vid Brunnshög.

Här kan du läsa mer om anläggningarna Maxlab och ESS:

Fika för forskningen framåt

Studenter bortglömda i ESS-yran

Det här är ESS

Max IV kan locka forskare till Lunds universitet

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

BILDSPEL: Årets Regatta

I söndags gick den årliga Regattan – det