Plakat och pepparkakor

- in Kår, Studentliv

Dåligt, konstigt och dumt.

Det betyget gav Daniel Gustavsson CSN:s hårdare regler. På onsdagen var han en av hundratals studenter som samlats vid LTH för att protestera.

På sex tekniska högskolor runtom i landet genomfördes aktioner på onsdagen. Innan eftermiddagens besked från utbildningsdepartementet om att reglerna kommer att ändras var kämparglöden påtaglig utanför Kårhuset.

Under manifestationen talade Teknologkårens ordförande Erik Iveroth. Han kallade de skärpta CSN-reglerna ”fortpluggningsböter.”

Hundratals teknologkårer deltog i protesten.

Många av dem skrev upp sina namn på en tavla, märkt med budskapet ”Jag vill ha CSN trots att jag läser på LTH”.

Teknologerna skrev ner sina önskemål på gula lappar som sedan fästes på ballonger som sedan lyfte mot skyn. Oskar Arnström och Miriam Friberg från Teknologkåren knyter fast budskap på ballongsnören. Målet: Utbildningsdepartementet i Stockholm.

Teknologkåren bjöd på tilltugg för att värma frusna studenter.

Ett av budskapen på de gula lapparna: ”Heltidsstudier är heltidsstudier, inte beroende på veckor utan beroende på poäng, så snälla: Show me the money.”

Ballongerna lyfter mot skyn. Och de nådde utbildningsdepartementet, åtminstone gjorde budskapen det.

Enkät: Tre studenter svarar

1. Hur tycker du att det känns att det ni gör inte räknas som heltidsstudenter enligt CSN?

2. Har du eller någon du känner blivit drabbad?

3. Vad hoppas du §att manifestationen ska leda till?

Maj Stenmark,

Teknisk fysik

Daniel Gustavsson,

Teknisk fysik

Andrea Pettersson,

Teknisk nanovetenskap

1. Det känns dumt. Det här upplägget har funnits så länge och det har blivit ett problem först nu. Vi tycker ju själva att vi har tunga studier och läser många timmar. 1. Det känns dåligt, konstigt och dumt. 1. Det känns tråkigt, vi är ju heltidsstudenter och lägger mer tid än vanligt på studierna.
2. Jag känner någon som blivit drabbad, en som bara saknade ungefär ett halvt poäng. Om det inte löses kommer fler drabbas. 2. Jag vet inte än, vi lever i ovisshet. Skulle jag drabbas skulle ju det värsta vara om jag blev tvungen att sluta plugga helt, det skulle vara hemskt. 2. Jag har inte blivit drabbad än, men vi alla sitter ju i samma båt.
3. Jag tror inte att manifestationen i dag kommer leda till så mycket, men jag hoppas att det leder till samtal mellan universitetet, CSN och regeringen. 3. Jag hoppas att de ska ändra reglerna och ägna sig åt det de ska göra i stället. 3. Jag hoppas att problemet uppmärksammas och blir löst. Det skulle ju vara en win-win-situation för alla. CSN gör det ju möjligt för oss att plugga.