Kollage om livsöden

- in Kultur & Nöje

Tre olika pjäser – ett genustema och en röd sjal som binder dem samman.

På lördag har Lunds Studentteaters teaterkollage I skuggan av honom premiär.

– Alla pjäser handlar om hur män och kvinnor har olika livsöden, säger skådespelerskan Disa Nordling.

Intill Konsertsalen i AF-borgen finns en loge. Där har Lunds studentteater, Lust, sminkprovning inför lördagens premiär, och i konsertsalen bredvid pågår repetitioner för fullt på onsdagseftermiddagen.

Lust testar för första gången någonsin konceptet med tre kortare pjäser som spelas efter varandra i sin huvudproduktion, som annars brukar bestå av en enda stor föreställning.

– Vi ville ha med lika mycket folk men inte bara en producent och en regissör. Det är ett stort ansvar att vara regissör och nu är det ansvaret istället fördelat på tre personer. Vi ville inte att arbetet skulle gå ut över studierna heller, berättar Jonas Wegestål som har regisserat Skribenten, den ena av de tre pjäserna.

Det nya konceptet krävde ett annat arbetssätt än de tidigare varit vana vid.

– Det blev mycket kompromisser och en del byråkrati. Det blev svårare att hitta tider för att repa och svårare med kommunikationen om vardagsgrejer, som vem som har nyckeln till lokalen, säger Jonas Wegestål.

Naturlig genusstämpel

I alla tre pjäserna är det kvinnor som står i centrum, men enligt Jonas Wegestål var det inget medvetet val att ge produktionen en genusstämpel.

– Det reflekterar snarare sammansättningen i Lust som består av flest kvinnor och när vi valde att ha egenskrivna pjäser blev det naturligt med ett genusperspektiv, säger han.

Något som däremot var medvetet var att det skulle vara en blandad uppsättning av oerfarna och erfarna skådespelare, regissörer och pjäsförfattare.

Disa Nordling tillhör de mer erfarna skådespelarna och spelar karaktären Maria i Skribenten. Hon har varit med i Lust i fyra år men har aldrig varit med om konceptet med tre pjäser i en produktion tidigare.

– Det är spännande och roligt att fler får regissera. Det har varit lite kaosigt ibland, men kul med nya sätt att göra saker på, säger hon.

Gemensamma teman

Disa Nordling tycker att genus är ett tema som är lätt att se överallt i livet.

– Alla pjäserna har med genus att göra, och gemensamt är också att alla pjäser handlar om hur män och kvinnor har olika livsöden, säger Disa Nordling.

Hanna Fridhed, som spelar Louise i Skribenten, står på scen för första gången.

– Alla tre pjäser kompletterar varandra. Det finns en del nyckelsaker som går igenom i alla, stickord som kommer igen och även en röd sjal som går igenom i de tre olika pjäserna, det är roligt, säger hon.

Hur känns det inför premiären på lördag?

– Roligt men nervöst. Vi får inte glömma bort att ha kul, säger Hanna Fridhed.

– Det är alltid panik innan premiären. Men man måste vara lite nervös, annars går det inte bra, säger Jonas Wegestål.

– Det är nervöst. Samtidigt är det nu vi ska känna oss nöjda med det arbete vi gjort och tänka: nu kör vi! säger Disa Nordling.

På lördag kan du läsa recensionen av I skuggan av honom här på Lundagard.se