Stora Lusse går i graven

- in Kultur & Nöje
@Gustaf Eriksson

Lunds äldsta studentfest är historia. På grund av bristande intresse har Hallands, Wermlands och  Västgöta beslutat sig för att lägga ner den gemensamma Luciafesten Stora Lusse. Men Wermlands tänker hålla kvar vid traditionen.

Den ligger för nära GA-balen, och den krockar med en av de mest studieintensiva perioderna innan jul. Det är de två största anledningarna till att Stora Lusse haft svårt att locka besökare, tror Västgöta nations kurator Jonathan Lindwert.

– De senaste två åren har efterfrågan inte varit särskilt stor, och jag tror det beror mycket på tidpunkten. Vid ett sådan här stor fest gäller det att det är fullt med folk. Är det halvfullt så känns lokalerna väldigt tomma, säger han.

På grund av det klena intresset har nationerna beslutat sig för att lägga ner Luciafirandet.

– Vi har bestämt oss för att lägga det på is. Kanske uppstår det igen, men på ett annat datum, säger Jonathan Lindwert.

Äldsta festen

Stora Lusse började firas redan på 1800-talet, och det gör Luciafirandet till Lunds äldsta studentfest.

Festen har alltid varit ett samarbete mellan de västsvenska nationerna. Men ursprungligen var det Västgöta, Wermlands och Göteborgs som arrangerade firandet. 1928 bildades Hallands nation och övertog Göteborgs plats i arrangörstrion.

Formerna för Luciafesten, som hållits kring den 12 december, har varierat. Men på senare tid har festen inletts med ett julbord på Wermlands nation, varefter festdeltagarna samlats till ett fackeltåg och promenerat upp till Tornavägen där Hallans och Västgöta öppnat sina dansgolv.

”Värd att bevara”

Men nu är det alltså slut med det. I år det blir det inget västsvenskt Luciafirande.

Men det blir ett värmländskt. Wermlands nation har nämligen beslutat sig för att försöka hålla traditionen vid liv på egen hand på söndagskvällen.

– Visst har intresset inte varit jättestort, men vi ser inte det som en anledning att sluta med firandet. Det är en tradition som är värd att bevara. Hallands och Västgöta är naturligtvis välkomna att vara med igen framöver, det är rolig att samarbeta, säger Cecilia Rodell, prokurator ekonomi på Wermlands.

I den mer småskaliga Luciafesten har klubbandet fått stryka på foten. I stället har julbordet brett ut sig.

– Det blir en stor julmiddag utan dans. Men det är klart, om folk börjar dansa efteråt kommer vi inte att hindra dem. Intresset har varit helt okej, säger Cecilia Rodell.