Spermier blir kemisk konst

- in Kultur & Nöje

Råttspermier, en flugvinge och atomer. Det är några av motiven i utställningen Kemi – inga konstigheter som vill förena kemi med konst.

Från vänster: bilden ”Boogie nights” av Reine Wallenberg och Olivier Balmes, ”Summertime” av Reine Wallenberg och Cecilia Holm, ”Silver figure” av Gunnel Karlsson och bilden ”Perfect defects” av Reine Wallenberg. Foto: Jonas Jacobson
Från vänster: bilden ”Boogie nights” av Reine Wallenberg och Olivier Balmes, ”Summertime” av Reine Wallenberg och Cecilia Holm, ”Silver figure” av Gunnel Karlsson och bilden ”Perfect defects” av Reine Wallenberg.
Foto: Jonas Jacobson

Det är fullt med folk i entrén på Kemicentrum på onsdagen, längst fram vid podiet framför publiken exploderar ett experiment med en smäll och massa rök.

– Det får inleda Kemins år 2011, ropar Olov Sterner, prefekt vid kemiska institutionen.

Väggarna i entrén har fyllts med bilder. Gunnel Karlsson tar i sin bild ”The red thread” med betraktaren in i en annan värld. I bilden som är tagen med ett mikroskåp blir det lilla stort – den pyttelilla flugvingen som trasslat in sig i spindelväv blir plötsligt stor och detaljrik, nästan otäck.

Råttspermier i mikroskop

Bilden ”Summertime” av Reine Wallenberg och Cecilia Hol
m liknar en grön sommaräng med färgglada, sprakande blommor men egentligen är det råttspermier fotograferade genom ett mikroskåp.

Andra bilder, exempelvis Martin Eks ”Zig-zag atoms” är så uppförstorad så att enskilda atomer kan urskiljas.

Martin Ek visar TEM-bilder som han producerat påŒ en nanostruktur (nanorod) i ungefäŠr 200 000 000 ggr fšörstoring. Foto: Jonas Jacobson
Martin Ek visar TEM-bilder som han producerat påŒ en nanostruktur (nanorod) i ungefäŠr 200 000 000 ggr fšörstoring.
Foto: Jonas Jacobson

Kemi som problemlösare

Utställningen är en del av kemins år och består av foton tagna genom mikroskåp, dataanimeringar, illustrationer och vanliga fotografier. Alla bilder är skapade i forskningssammanhang av personalen på kemiska institutionen.

Kemin är en viktig problemlösare på vitt skilda områden, inom tillverkning av kläder, för att utveckla alternativa drivmedel och för att lösa klimat- och miljöproblem.

Så motiverar FN uppmärksammandet av kemin. Kemins år sammanfaller med 100-årsjubiléet av att Marie Curie fick Nobelpriset i kemi 1911, därför riktas särskilt fokus mot kvinnors bidrag till forskningen inom kemins område. Under året kommer olika perspektiv att läggas på kemi: kärlekens kemi, klimat, mat, kultur, konst och modets kemi.

Estetiskt tilltalande

Om bilderna är ”kemisk konst” eller bilder av kemi är upp till betraktaren men bilderna är både estetiskt tilltalande och effektfulla då det gäller färg och form. Det mest intressanta är historien bakom de ofta abstrakta motiven. Som tur är finns det kemister i huset som gärna berättar historien bakom bilderna.