Dags för Lund att dansa

- in Krönikor

Den beskrivs som Sveriges största spontanfest. Men så värst spontant är inte kalaset i Stadsparken. Men med så mycket glädje gör det absolut ingenting, skriver Maria Rosén.

Redan i mitten på mars började de försynta frågorna florera i Lund. Lika bra att man gör upp planer på förhand, så att inte festtåget går och lämnar en kvar på perrongen. Bäst att vidta några extra backupplaner, för säkerhets skull, liksom.

– Vad ska du göra Siste april?

– Var ska du vara Siste april?

– Vet du, vi har hyrt in Rolling Stones som ska göra en spelning vid vår filt den Siste april. Vad har du för planer?

– Hrrm, joo (krafsar sig i skallen). Den dagen ska jag tvätta håret. Och räkna mina tår. Och köpa en kamel.

Nej, så kan det ju inte gå till, man måste ha en Plan. Inte för att man vill ha en allför välplanerad tillvaro, och visst är det underbart kul när fester kommer spontant. Bara man vet om dem i förväg.

Så jag svarar spontant att jag tänkte kila ner till Stadsparken, lite sådär oplanerat. Och sen hade jag tänkt gå på en spontan liten happening som jag blev inbjuden till den 20 mars.

Men innan dess ska ett litet spontanbesök på Systembolaget hinnas med, det är ju stängt på Siste april. Det kan ju vara roligt att ha en liten vinare, ett flak öl och en liten jäkel med sig i sin lilla hopplockade matsäck. Fast det är ju gott om tid, hela en vecka kvar.

Då hinner jag nog skriva lite på uppsatsen, ringa päronen, läsa bloggar, dricka kaffe, träna, förbereda matsäcken och oj, är klockan redan halv sex den 29 april?!?

Till spritbolaget ränner jag och bankar på dess port. Eller vänta, jag ser inte dess port. Jag ser bara kön av hundra andra studenter, som tycker att det vore ju roligt att ha en liten vinare, ett flak öl och en liten jäkel med sig i sin lilla hopplockade matsäck.

Samt några vandrande biffar till dörrvakter och ett rött sidenrep, och en systembolagsanställd som kollar att man står uppsatt på VIP-listan. Jag var tydligen inte den enda som tänkte att det vore förutseende att samla på sig lite väl utvald spirituosa.

Hela Lund samlar och ler inför dagen då Lund dansar och ler. Men trägen vinner och köer försvinner (efter någon timme eller så), och med den heliga gralen i tryggt förvar i sin blåa påse cyklar jag hemåt. Bäst att lägga sig tidigt ikväll, det blir tidig uppgång i morgon.

Tjugo timmar senare sitter jag på filten i Stadsparken. Bredvid mig skördar mina medlundabor frukten av dagar av planering, checklistor och förberedelser. Spontanitet är nog egentligen ganska överskattat. Jag tar en sipp av mitt medhavda vin som har fått stå på kylning i sin medhavda is. Och jag njuter av att samvaro under bar himmel med vin och glöd inte bara är medelhavsländerna förunnat.

HELGENS MÅSTEN

Fredag: Vaka in Siste april med Kvalborgsfirande på Hallands, VG:s eller Sydskånska nation. Eller var först på plats i Stadsparken och sov under bar himmel med korvgrillning och liggunderlag.

Lördag: Var traditionell och bege dig till Stadsparken och fira Valborg med tusentals andra Lundastudenter. Varva med lekar och pajkastning i Lundagård. Kvällen toppas bäst med fest, antingen hemma hos vännerna eller på Helsingkrona, Sydskånska, Krischan eller Lunds nation.