Studenterna i Helsingborg extra utsatta

- in Nyheter

Campus Helsingborg växer så att det knakar. De kommande åren räknar man med att fördubbla antalet helårsstudenter. Men studenternas stödfunktioner följer inte med i utvecklingen.

– Det är oerhört underdimensionerat, säger Henrik Jonsson, vice ordförande för Lus.

Besök av Studenthälsan en dag i veckan, en studievägledare på plats två dagar i månaden och studieverkstad en dag i veckan. Det är vad över 2 000 helårsstudenter vid Campus Helsingborg delar på. Henrik Jonsson är inte nöjd.

– På Campus expanderar studentantalet hela tiden, men universitetet väljer att inte utöka de stödresurser som finns på plats. Det är viktigt att man tillmötesgår de behov som studenterna har, säger han.

Studenter får åka till Lund

I årsredovisningen för Lunds universitet 2010 påtalade Henrik Jonsson problemet med de bristande resurserna och poängterade att stödfunktionerna vid campus Helsingborg är ”extremt eftersatta”.

– Många får åka till Lund för att få den hjälp de behöver. Universitetet måste fråga sig hur rimligt det är. Vi tycker att varje student borde ha tillgång till samma resurser på plats, oavsett studieort, säger han.

Rektorn medveten om problemen

Jesper Falkheimer, rektor för Campus Helsingborg, är medveten om problemen. – Det behövs en ökad satsning på stödverksamheterna framöver. Det är viktigt idag, och ännu viktigare i framtiden, eftersom vårt mål är att Campus Helsingborg ska växa, säger han.

På Campus Helsingborg finns det fler studenter som kommer från så kallade studieovana miljöer än i Lund. Därför menar Jesper Falkheimer att stödresurserna behövs extra väl i Helsingborg. Men som rektor säger han sig inte ha några medel att tillföra stödverksamheterna.

– Det är universitetsledningen som styr resurserna. Men jag ska ta upp det med dem – nu är det dags att arbeta intensivt för det här, avslutar han.

Läs mer: Studenthälsans resurser urholkas

Läs mer: Hit kan du vända dig om du mår dåligt