Varför är det så få kvinnor i Colombias politiska topp?

- in Nyheter

Colombia är ett väldigt intressant land vad gäller jämställdhetsfrågor.

Kvinnor står fortfarande för nästan allt hushållsarbete. Samtidigt är det sedan flera år tillbaka fler kvinnor än män som utbildar sig vid universiteten och inom exempelvis finansvärlden finns många kvinnor på höga poster.

Vad gäller andel kvinnor i kongressen är den i Colombia dock lägst i hela kontinenten, endast 14 procent. Under mina åtta veckor i Bogotá intervjuar jag allt från gräsrotsorganisationer till högt uppsatta politiker om varför det finns så få kvinnor på beslutande politisk nivå.

Studien är otroligt spännande. Visst blir det en otrevliga möten med folk som nog mest tror att jag är där för att samla material för att åka hem till Sverige och visa vilket machosamhällen Colombia är. Men de flesta är trevliga och intresserade och tycker att det är så kul med en svensk som är intresserad av ämnet att nästan alla från frivilligarbetare till senatorer och exministrar vill delta.

Trots att jag varit runt i ett flertal latinamerikanska länder samt tillbringat tre vintrar i Argentina har jag uppenbarligen inte lärt mig att det kan vara kallt och regnigt på den här kontinenten. Bogotá ligger i en väldigt regnig zon och det första jag fick inhandla när jag kom hit var ett paraply (samt lämna bikini och solkläder kvar i väskan).