Filmfestival för fram arkitektur

- in Kultur & Nöje

Under torsdagen inleddes ArchFilmLund på Kino, festivalen som uppmärksammar det intima sambandet mellan arkitektur och film. Fram till 16:e september finns det möjlighet att gå på filmvisningar, vernissager, läsningar och seminarier som rör ämnet. Årets tema är Berlin.

Premiärpunkten under torsdagen var den tyska filmen Run, Lola, Run, i regi av Tom Tykwer. Den färgstarka unga Lola ska på 20 minuter försöka skaffa fram 100 000 D-mark åt sin pojkvän Manni som fumlat till en smuggelaffär. Det gör hon genom att springa, från sin lägenhet på Albrechtstrasse vid Schiffbauerdamm, till sin fars bank belägen på andra sidan floden Spree. Hon springer – i flera bemärkelser – från Östberlin till Västberlin över Spree och bron Oberbaumbrücke, som innan Berlinmurens fall var en hårt bevakad gräns mellan Öst och Väst. Sedan fortsätter kampen mot klockan, Manni måste få sina pengar.

Det tydliga arkitektoniska elementet är inte bara här en fråga om miljö som dekoration. Snarare är det inbyggt i själva sättet att berätta. Det innebär också tillförandet av en emotionell dimension. Platserna är laddade med historia och symbolik som inte går hjärtat förbi.

Elzbieta Jasinska Brunnberg, en av festivalens arrangörer, förklarar varför symbiosen arkitektur-film är så angelägen.

– Arkitektur och film är från allra historiska första filmvisningen 1895 intimt förknippade med varandra genom att båda verkar i den unika interaktionen mellan tid och rum. När filmen, den mest populära och samtidigt urbana konstformen, möter den mest publika konstformen arkitektur händer alltid något överraskande magiskt.

Arkitekturen är inte alltid en självklar del i kulturdebatten, trots att det är den konstform vi kommer mest i kontakt med till vardags.

– Genom festivalen och kombinationen av både spelfilmer och dokumentärer samt panelsamtal och workshops hoppas vi närma arkitekturen dess brukare och bredda förståelsen för att arkitektur omger oss varje dag av våra liv.

Festivalen fortsätter på Kino under fredagen med filmen Unknown, regisserad av Jaume Collet-Serra. Kolla festivalprogrammet för fler djupdyk.

Texten har korrigerats.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Lata dig, en revolution i det lilla

Stanna upp. Unna dig att njuta av eftermiddagssolen