Film i fokus

- in Kultur & Nöje

Under en veckas tid har Latinamerika i fokus – Film och kulturfestival hållits i Malmö. I dag äntrar evenemanget Lund som renodlad filmfestival.

För nionde året i rad tar Latinamerikansk kultur sig ut på filmduken och seminariesalarna i Malmö och Lund. Förra veckan välkomnade projektledaren Elena Gutierrez Lundagård till Malmö Konsthall, där en av många programpunkter hölls.

– Latinamerika i Fokus tar upp aktuella sociopolitiska frågor. I år handlade det bland annat om tre olika seminarier för att belysa framsteg och utmaningar runt om dessa teman, då nu flera länder i Latinamerika har fått progressiva regeringar. Nya lagar har trätt i kraft angående kvinnor- och urbefolkningens situation. Detta tema debatteras ockå, säger Elena Gutierrez och fortsätter:

– Den röda tråden var att undersöka de framsteg som gjorts och de utmaningarna som återstår. Det är en chans att ta del av andra berättelser. Det handlar om filmer som annars inte skulle ses i Sverige. Man får kunskap och insikt.

De tre teman är genus, etnicitet och regional integration. I Malmöprogrammet var det under Lundagårds besök en bokrelease för René Vázquez Días bok Städer vid havet – krönika över en irrvandring.

Det är en självbiografi som tar upp hans ständiga flytt mellan olika kontinenter, karriärer och kärlekar. Han både skriver och talar om sin bok naket självutlämnande och med en distanserad humor som får publiken att brista ut i skratt vid flera tillfällen. Möjligtvis ringar han in lite av festivalens anda, både det konstnärliga och politiska skildras med humoristisk självinsikt och stor inlevelse.

– Man måste lyfta på varje sten, men alla luckor måste inte fyllas igen, säger René Vázquez Días sin livskrönika.

Det feministiska temat lyftes även fram med en föreläsning av författaren Angela García som talade om det mexikanska radarparet Leonora Carrington och Elena Poniatowska. De två väninnorna gjorde konst respektive litteratur och Angela berättade om hur de samverkade skaparmässigt såväl som hur deras livsval förde dem fram mellan olika länder i Latinamerika.

I dag flyttar festivalen vidare till Lund. Elena Gutierrez talar ivrigt om de filmer som ska visas och markerar att varje film tar upp minst ett ämne ur programmet och är noggrant utvalda för att spegla festivalens syfte.

– Alla filmer är bra men måste om jag skulle välja en så blir det La colores de la montaña. Den handlar om en liten pojke som spelar fotboll. Det är fint när filmerna handlar om så olika saker, säger Elena Gutierrez.