Nick är bäst i Sverige

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Sveriges bästa surfare är amerikan. Och arkitektstudent. Och Lundabo. Möt Nick Ivarsson.

När andra gömde sig för Berits stormbyar, gav Nick Ivarsson och de andra tävlande i vågsurf-SM sig ut i vågorna under första advent. Årets bästa svenska surfare skulle koras, och arkitektstudenten Nick ställde upp för första gången.

– Motståndet var riktigt bra och tävlingen var grym. Det var gött att träffa de andra svenska surfarna. Men jag hade nog en fördel av att ha surfat så mycket tidigare hemma i Kalifornien, där jag växt upp.

Hur var vågorna?

– Helt okej faktiskt, enligt prognosen skulle det vara fyra meter men jag skulle nog säga att de oftast blir mindre. De högsta jag tog var nog runt två, men det funkade bra när vi hade korta brädor.

Hur länge funkar det att surfa i Sverige annars?

– Så länge inte isen ligger på så är det egentligen bara att köra om man har tjock våtdräkt. Men jag kommer inte stanna så länge, utan jag sticker hem till Kalifornien i början av december och kör hårt en månad. De flesta surfarna sticker iväg under vintersemestern.

Nick har svenska föräldrar hemma i Kalifornien och har tidigare pluggat humaniora på Irvine del av University of California. Men efter att ha tagit ett utbytesår i Lund under sina humaniorastudier fastande han för staden.

– Jag träffade flera polare här, och efter att ha gått en slingring väg kom jag tillbaka till Lund i somras och började arkitektprogrammet. Så jag har inte hunnit lära känna de svenska vågorna riktigt ännu.

Hur mycket har du hunnit surfa i höst?

– Inte så mycket som jag hade velat. Speciellt inte med tanke på att programmet är så hårt.

Om det blir att stanna i Lund under alla fem åren i utbildningen vet Nick inte ännu. Kanske han tröttnar på de svenska vågorna.

Man får se om det lockar att sticka iväg.