AFB rotar i dina sopor

- in Nyheter, Studentliv

Slarvar du med sophanteringen på ditt studentboende? En felslängd soppåse kan leda till skriftliga varningar, då AF-Bostäder tar krafttag och rotar bland sopslarvarnas skräp.

En student som bor i en korridor på Ulrikedal, fick en obehaglig överraskning – en varning från hyresvärden. AF-Bostäder.

Anledningen? En felslängd soppåse ovanpå containern.

– Det känns löjligt och lite integritetskränkande att de lägger ner tid på att rota igenom mina sopor, säger studenten.

Skräpiga sopstationer utanför studentbostäder har länge varit ett problem.

– Man har en skyldighet som fastighetsägare eftersom det kan komma skadedjur. I förlängningen är det hyresgästerna som får problem, säger Rose-Marie Stolpe som är processansvarig på AF-Bostäder.

För att råda bot på skräpigheten ska bovärdarna säga till om de upptäcker folk som inte slänger soppåsar i de avsedda containrarna. Men om ingen person finns i sikte är det även ok för bovärden att leta igenom felslängda soppåsar för att kunna identifiera slarvern, genom exempelvis ett slängt kuvert.

– Man har som hyresgäst en skyldighet att vidta sundhet, ordning och skick och om man blir tillsagd måste man vidta rättelse, säger Rose-Marie Stolpe.

Men är det inte lite konstigt att rota bland hyresgästernas skräp?

– Om man kastar en soppåse på marken, eller där den inte ska vara har man gjort ett val. Då ser vi det inte som integritetskränkande att gå igenom soporna, säger Rose-Marie Stolpe.

Bovärden på Ulrikedal bekräftar bilden av de skräpiga sopstationerna och ser det inte som problematiskt att leta igenom hyresgästernas sopor för att finna bevis.

– Oftast hittar vi ingenting men då vi gör det är det en effektiv metod som har lett till bättring, säger bovärden.