No guts no glory

Det krävs mer än en sax på invigningen för att Attefall ska kunna ta på sig kredd för byggandet i Lund. Annars blir det skämskudde, tycker Elisabeth Gehrke.

Det har byggts studentbostäder i Lund, det är otroligt egentligen. Vi ska alla skatta oss lyckliga att vi har AFB som kämpar på i ständig motvind. I måndags invigdes Magasinet och i samband med det så gjorde AFB gjorde något väldigt listigt. De bjöd in vår kära bostadsminister Stefan Attefall (KD) för att klippa banden. De lät Attefall få ära samtidigt som de gav sig själva möjligheten att påverka vår kära minister. Smart.

Men märk väl kära studenter, den mannen har inte lyft ett finger för dessa bostäder. Man kan faktiskt säga att de blivit byggda trots Stefan Attefall. Och trots hans företrädare Mats Odell, trots Anders Borg och trots Lunds kommuns församling av betonghäckar. Lika väl har det inte gått för andra bostadsprojekt hos AFB som hindrats av ekonomiska skäl.

Det är synnerligen olyckligt att den allena konkreta reformen som Attefall aviserat är att byggkraven som skiljer sig mellan olika kommuner ska skärpas. Det är i sig ingen dålig reform men det är lätt att förutspå att det kommer ge marginell effekt. Attefall måste göra mer, förslagsvis kan han titta på de många reformer som redans finns föreslagna av till exempel Boverket.

De lyfter även att det finns många orsaker till bostadsbristen, det beror bland annat på den fundamentalt snedvridna beskattning av olika boendeformer, att studenter är en för inkomstsvag grupp, att byggnadsnormerna i vissa fall är onödigt hårda, att kommuner inte nyttjar de möjligheter de har, korruptionen i byggbranschen och att alla som har någon form av ansvar skyller ifrån sig. Den sistnämnda är kanske den mest tragiska orsaken av dem alla.

Att ducka för den komplexa fråga som bostadsbristen är, och inför de utmaningar som måste mötas, är att sätta Sveriges trygghet och tillväxt på spel. En liten reform räcker inte, hela problematiken måste tacklas. För all del kan det bli dyrt att göra mycket på en gång, det får man ha förståelse för. Men i det läget så ritar man upp en längre stegvis handlingsplan. Attefall måste slita hund framöver om han ska kunna klippa band igen utan att vi andra måste använda skämskudde.