Lärarmiss gav CSN-strul

- in Nyheter, Studentliv

Inte förrän juriststudenterna slog larm kunde problemet lösas. Ett borttaget PM satte käppar i hjulet för det välbehövliga studiemedlet i januari.

Frida Thelvén. Foto: Lukas Norrsell
Frida Thelvén.
Foto: Lukas Norrsell

Terminsstart betyder ett välbehövligt CSN klirr i kassan. Men för studenterna på juristprogrammets termin fem visade sig vägen dit vara svårare än vanligt.

När Frida Thélven skulle söka CSN inför vårterminen stötte hon liksom många andra i hennes klass på problem.

– Jag fick ett meddelande från CSN där det stod att jag inte uppfyllt poängkraven. Det var mitt under tentaplugget och blev väldigt stressande, säger Frida Thélven.

Det visade sig att innan höstterminens trettiopoängstenta var rättad, och poängen registrerade i LADOK i början av februari, skulle studiemedlet utebli. För studenterna kom detta som en överraskning.

– Lärarna sa att 75 procent närvaro på seminarium och föreläsningar skulle räcka för att uppfylla CNS:s krav. Någonstans brister det ju om vi fått fel information, säger Frida Thelvén.

Orsaken till CSNs nekande ligger i ett förändrat kursupplägg som inte meddelats från Juridicum.

– Jag får ta på mig ansvaret. Det här problemet beror på att vi tillfälligt strukit ett PM som tidigare var en av del examinationerna på termin fyra. Vi missade att meddela förändringen till CSN, säger Annika Nilsson som under hösten var biträdande prefekt på juridiska fakulteten.

Först efter att studenter visat avslagsbreven från CSN tog de ansvariga på Juridicum tag i ärendet.

– Efter att studenterna hört av sig skickade jag en ny skriftlig rekommendation till CSN i förra veckan, säger Annika Nilsson.

– Jag ringde CSN och förklarade situationen. Det löste sig och nu behöver jag bara studieförsäkra. Det känns bara tråkigt att jag var tvungen att fixa det själv, säger Frida Thelvén.