Tolv vill bli näst högsta hönset

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Tolv personer går upp mot varandra för att bli Eva Åkessons efterträdare som prorektor vid Lunds universitet. Till posten som ska tillsättas i april har sex kandidater anmält sitt eget intresse, och resten blivit nominerade av andra. Alla förutom två har idag tjänst på Lunds universitet.

I fredags var sista dagen för intresserade att antingen anmäla sitt eget intresse, eller nominera någon annan, till posten som prorektor vid Lunds universitet. Tretton kandidaturer hann det trillat in.

– Det är en oerhört spännande process. Eva Åkesson lämnade stora skor att fylla, säger Simon Wetterling, ordförande för Lunds universitetets studentkårer

Nu är det upp till universitetets beredningsgrupp och universitetskollegiet (UK), bestående av bland annat studentrepresentanter, att vaska fram de lämpligaste till universitetsstyrelsens möte i april. Beredningsgruppen kan ses som en arbetsgrupp som ska förbereda material till UK som sedan lämnar förslag till universitetsstyrelsen.

En kandidat kan de dock redan stryka från listan. Ann-Katrin Bäcklund (dekan för samhällsvetenskapliga fakulteten), som nominerats av annan, har redan meddelat att hon inte är intresserad av uppdraget.

Tre män

Av kandidaterna är bara tre män. Men å andra sidan har det också skickats starka signaler från rektor Per Eriksson att det är just en kvinna de vill ha på posten. Detta för att väga upp i toppen.

Bland männen återfinns Andreas Önnerfors, som är en av två kandidater som kommer ”utifrån”. Lektorn i kulturhistoria på Malmö högskola är dock sedan tidigare en lundabekant genom att bland annat ha varit inspektor på Wermlands nation och ombudsman på Akademiska föreningen.

Som ett led av beredningen av kandidaterna kommer universitetskollegiet att höra kollegor, lärare och studenter för att bilda sig en uppfattning om personen som sökt.

Komplement till rektorn

Att personen sätter utbildningsfrågor högt på agendan och värnar om studentinflytandet är egenskaper som Simon Wetterling menar är viktiga kriterier för den nya prorektorn.

– Men kanske framförallt så måste personen vara ett bra komplement till rektor Per Eriksson, säger han.

Kravet på en prorektor är formellt samma som för rektorn, med tillägget att dennes egenskaper ska matcha rektorns. Prorektorskapet varar till slutet av 2014.

Det här är namnen på kandidaterna:

Katarina Olsson, professor, studierektor, Juridiska institutionen

Mina O’Dowd, professor, Pedagogik

Sven Lidin, professor, Polymer- och Materialkemi

Anna Ledin, Adj professor, Institutionen för kemiteknik

Anne Landin, professor i Byggkonstruktion

Stefan Lindgren, professor, forskargruppschef,Gastroenterologisk forskning och undervisning

Andreas Önnerfors, lektor Malmö högskola, Kulturvetenskap

Eva Wiberg, Docent, vicerektor, lektor Italienska, prodekanus

Sofia Feltzing, studierektor, institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Pia C. Maly Sundgren, professor och verksam vid Avdelningen för diagnostisk radiologi

Anita Sjölander, professor cellpatologi

Cecilia Kärnefelt Hultberg, professor i musikpedagogik vid Kungliga musikhögskolan