Asketisk student sökes

- in Bostad, Studentliv

AF-bostäder lanserar ett kompaktboende på 8,8 kvadratmeter som ska kunna passa en students plånbok och alla behov – fast i mindre format. Men hur bra är det egentligen?

Det senaste tillskottet till studentboenden i Lund är inte en plats på rektorns soffa eller ett överprissatt andrahandskontrakt utan en egen liten bod på Kämnarsvägen 57. Boendet kan bli verklighet för hundratalet studenter om Boverket väljer att ge dispens från sina byggregler. Lundagård var där på pressinvigningen och försökte göra sig hemtama.
När vi går igenom dörren så befinner vi oss inte bara i hallen, utan också i matrummet, vardagsrummet, köket och sovrummet. Det är med förvåning som jag ser ett helt hem på en minimal yta. Jag erinrar mig att mitt eget korridorsrum är drygt det dubbla till storleken, men då har jag inte ens ett kök. Det är vid första anblicken lite av ett mirakel som arkitekten Krister Wiberg har åstadkommit.
Takhöjden, ljusinsläppet, den rena och minimalistiska inredningen gör att det känns just som det där typiska boendet taget ur ett skandinaviskt livstilsmagasin. Jag slår mig ner i en röd fåtölj och har utsikt över resterande kvadratmetrar. Med sovplats ovanför huvudet så har man inte långt till sängen. Det är dock med risk för att man går i taket när man vaknar då centimetrarna till skyddet mot himlen är begränsat.

Den snygga planlösningen ger mig dock en svag känsla av att mina egna möbler inte är lika anpassade för kompaktboende. Mina farhågor blir dock dämpade då Bengt Persson, chef för den strategiska fastighetsutvecklingen på AF-bostäder, hävdar att de är möjligt att få in normala möbler utan att göra en specialbeställning. Det är vad den moderna studenten vill, inreda själv utan att få allt serverat på ett fat.

Det är på det hela taget ett lockande boende, med vissa begränsningar. I den materialistiska värld vi lever i kan det bli svårt att ge avkall på de saker som normalt stuvas undan i garderober. Förvaringsutrymmena i det nya studentboendet är om inte obefintliga så åtminstone ytterst begränsade. För den hygieniska så är det optimalt, duschen och toalett lever i symbios och det är garanterat ett våtrum i bokstavlig bemärkelse efter en dusch.
Med odlingsmöjligheter utanför dörren så blir det ett klimatsmart boende i många bemärkelser. I köksavdelningen blir jag dock betänksam på var köksredskapen förvaras som ska användas för att tillreda mina egenodlade grödor. Det är nära tillhands att ryckas med av det nya och fräscha som ett nytt boende ger och det är definitivt en möjlig lösning på den boendebrist som råder. Däremot är det nog få som kan lyckas leva långvarigt i ett hem som är minimalistiskt till det yttersta med följden att ens liv riskerar att bli alltför asketiskt.