Spexen som erövrar våren

- in Kultur & Nöje, Spex

På fredag är det premiär för Jesperspexarnas nyskrivna Vilhelm Erövraren. Men hur står det egentligen till med spexvåren? Lundagård tar tempen bland monarker och scenbyggare.

En paus från den tunga arbetet behövs ibland. Foto: Jens Hunt
En paus från den tunga arbetet behövs ibland.
Foto: Jens Hunt

Klockan slår sex i AF borgens stora sal. En frostbiten skara droppar in från kylan. Ännu en lång kväll av förberedelser väntar för Jesperspexarna. Ljusteknikerna sitter försjunkna framför sina mixerbord, dekorarbetarna målar mörka moln och dirigenten kliar sig trött i håret.

 

En halv ensemble stämmer sina instrument. Någon gäspar, andra snörvlar.

– Ok! Nu kör vi Sit on my face och sen Super Mario!

 

 

Erik Håkansson stämmer sin cello. Foto: Jens Hunt
Erik Håkansson stämmer sin cello. Foto: Jens Hunt

Ludvig Forslund viftar lojt med dirigentpinnen, stampar med foten för att få igång energin. Sorlet ökar från skådisarna i salen bredvid.

– Hur fan börjar den nu igen?

Ensemblen nynnar svagt. Ludvig nickar, räknar in och tonen slår an. Snabbt går dörrarna igen, alla vill arbeta ostört.

Skådisarna gör en genomgång. Vilhelm Erövraren pratas det om, kungen som lovade bort sitt land. En intrig med potentiellt garv. Alla tar i, spärrar upp ögonen och töjer varenda muskel i ansiktet till max och Stefan och Kristers gubbsimsmimik är inte långt ifrån.

 

 

 

 

Johan Eng Larsson som Harald och Johan Gren som Vilhelm Erövraren i dispyt. Foto: Jens Hunt
Johan Eng Larsson som Harald och Johan Gren som Vilhelm Erövraren i dispyt. Foto: Jens Hunt

Så hörs hammarslag från stora salen. Om skådisarna är toppen på isberget så är dekor, smink, och köket berget under ytan.

I blåa overaller målas det och sys, byggs och lagas mat. Jesperspexarna utmärker sig med sina ingenjörskunskaper och sina pompösa dekorer och det tar form av enorma bokhyllor och katapulter.

 

 

 

Höga höjder när ljusteknikerna fixar allt rätt. Foto: Jens Hunt
Höga höjder när ljusteknikerna fixar allt rätt. Foto: Jens Hunt

10 februari är datumet då spexvåren slår upp sina portar för alla som vill komma!

 

 

 

 

 

 

 

 

Men hur går det för övriga spex? Lundagård har tagit tempen på vårens giganter.

 • Var gladspexarnaVar gladspexarnaVar gladspexarna som till antalet medlemmar är Lunds största spex(!) tar just nu in nya medlemmar och håller auditions i veckan. Premiär blir det 13 mars i konsertsalen.Kan ni ge en hint om vad det blir för spex?

  – Nä, men jag kan säga att det blir det bästa spexet i AFs historia, säger förman Anna Carlsson.

  Vad det blir avslöjas vid affischeringen den 9/2.

 • Lundaspex LoggaLundaspexarnaStår just nu med bena i två spex. Håller på att städa undan det sista från hösten och manusgruppen börjar i skrivande stund att vässa sina pennor. Intresseanmälan är spikat till den 21 februari i Café Athen.– Då får alla komma dit och mingla och kolla vilka sektioner som är roligast, säger Sara Andersson, förman för Lundaspexarna.

  Vad blir det?

  – Det är hemligt fortfarande. Det är inget nyskrivet men det är ett väldigt bra spex. Det har varit populärt innan också, säger

  Premiären blir den 29 april i stora salen.

 • Boelspex loggaBoelspexarnaKommer damma av hitspexet ”Henry VIII” från fotbollsåret -94.– Det som är väldigt roligt med Henry VIII är att Boel grundades -94 så det är själva urspexet, säger Mia Hempel, Boels förman.

  Den andra mars får alla ladda för morbid humor med kunglig äktenskapsproblematik som pikar långt över Lars Norén. Kommer Boel klara det? Lugnt, de körde succén senast i höstas. Var? Stora salen, så klart.

 • helsingborgsspexetHelsingborgsspexetFlitigast i klassen är helsingborgarna som jobbar året runt för bara en uppsättning. Även de bjuder på humor royal. Närmare bestämt så blir det en föreställning om Jean Baptiste Bernadotte som gled in på ett bananskal i det svenska kungahuset.Är det samma spex som Lundaspexarna satte upp?

  – Vi skriver själva. Det var lite olyckligt att vi träffade samma tema. Men när vi insåg det var halva manuset skrivet och rollerna tillsatta, svarar Helledare Sara Lundin.

  Var är ni i processen?

  – Vi är fortfarande i uppstarten. Men nästa helg har vi vår stora spexhelg. Vi åker ut i en stuga och repar och tar ut kostymer.

  Är spex lika uppskattat i Helsingborg?

  – Ja, det tycker jag men vi är inte en studentstad som Lund, vi är en stad med studenter.

  Så masa er till Dunkers kulturhus den 11 maj, så får ni ett stycke svensk historiekunskap att briljera med.

 • toddyspexarna loggaToddyspexetBefinner sig i planeringsfasen men redan på torsdag den 9/2 kan man göra en intresseanmälan. Sen börjar de långsamt svarva ut sin föreställning från den andra mars och framåt. Vad det blir är hemligt men 30 mars dukas resultatet fram i stora salen och då ska alla vara där!– Det kommer bli en väldigt rolig föreställning och alla har så jäkla kul och det märks. Och det är vår absolut största styrka, säger Malin Zimmerman, förman för Toddyspexarna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Med Kreuger blir ekonomi magi

I årets Siste april-spex återbesöker Lundaspexarna en ny