De slåss om prorektorsposten

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Den första gallringen har skett. Nu återstår fyra kandidater i nomineringskampen till posten som prorektor på Lunds universitet.

Sen var de bara fyra. Efter att en beredningsgrupp gått igenom de sexton ansökningarna återstår nu fyra kandidater i nomineringsprocessen till att ta över efter Eva Åkesson. I beredningsgruppen sitter bland annat Elisabeth Gehrke som studentrepresentant.

Varför är det bara Lundabaserade kandidater kvar?

– Det är definitivt ingen uteslutning som har skett, men det efterfrågades kandidater som hade en så kort startsträcka som möjligt och det är bland annat därför som dessa passade, säger Elisabeth Gehrke och fortsätter:

– Posten kommer endast att innehas i två och ett halvt år, vilket är en ovanligt kort tid i dessa sammanhang. Det är ett extraordinärt läge vi befinner oss i.

Något extra roligt man ska veta med kandidaterna?

– Ja, jag vet inte. Det är lite vicerektorerna mot medicinarna för tillfället. Stefan Lindgren och Nils Danielsen arbetar också väldigt tätt tillsammans, vi får hoppas att utnämningen inte tär på deras relation.

Den eftertraktade prorektorsposten ska komplettera rektorns arbete, och bland annat efterfrågas att prorektorn tar ett huvudansvar för grundutbildningsarbetet vid universitetet. Ansvaret för posten har sedan Eva Åkessons flytt till Uppsala tagits över av Ingalill Rahm Hallberg.

 

Här är en skärskådning av kandidaterna:

Sven-StromqvistSven Strömqvist

Professor i allmän språkvetenskap, vicerektor.

Hjärtefrågor:  ”Jag ska se till att det blir en bra kontinuitet, då det är en ovanligt kort prorektorsperiod som kommer. Min hjärtefråga är annars den strategiska planen för Lunds universitet.”

Studentliv: Medlem i Göteborgs nation i Uppsala.

Födelseort: Västra Frölunda.

Sociala medier? ”Nej, inte ännu.”

Inkomst år 2010: 1 125 000 kr.

 

 

Stefan-Lindgren-foto-Jonas-JacobsonStefan Lindgren

Professor, Institutionen för kliniska vetenskaper.

Hjärtefrågor:  ”Det jag brinner för är den akademiska utbildningen, då jag har varit projektledare för EQ11, samt hur universitetets kan samverka mer med samhället.”

Studentliv: Engagerad i Medicinska föreningen i Lund. Medlem i Malmö nation.

Föddelseort: Västra Kärrstorp.

Sociala medier? ”Hinner inte med sociala medier nu, men kan bli möjligt om jag blir aktuell för prorektorsposten.”

Inkomst år 2010: 1 220 200 kr.

 

 

Nils-DanielsenNils Danielsen  

Professor, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap.

Hjärtefrågor: ”Det viktigaste att göra på den första dagen på jobbet är att lära känna de man jobbar med och lära sig sin roll och sitt uppdrag. Annars brinner jag mycket för den tvärvetenskapliga forskningen på universitetet.”

Studentliv: Doktorandrepresentant på Göteborgs universitet under 80-talet.

Föddelseort: Örebro.

Sociala medier? Nej.

Inkomst år 2010: 736 100 kr.

 

 

EvaWibergEva Wiberg

Universitetslektor i italienska, vicerektor.

Hjärtefrågor:  ”Det är lockande att säga studentbostäderna, men det har Per Eriksson koll på. Så jag säger uppföljning av våra studenter. Det är viktigt att de känner att universitetet bryr sig om vad som händer sen.”

Studentliv: Nej. ”Jag pluggade i Rom och tentade bara av kurser Lund i slutet av sommaren. Därför hade jag inte möjlighet att engagera mig. ”

Födelseort: Malmö.

Sociala medier? Har Facebook och funderar på att skaffa twitter och blogg. ”Jag försöker ha koll på sådant som rör studentvärlden och engarera mig i det via sociala medier. ”

Inkomst år 2010: 607 500 kr.

 

Text och research: Carl-Johan Kullving, Stina Linde och Jacob Hederos