Prorektorsförslagen ratas

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Kandidaterna hade skalats ner till fyra, men nu kastar universitetskollegiet förslaget i sjön och tar in alla ansökningar igen. 


– Vi vill försäkra oss om att beredningsgruppen verkligen har gjort rätt, säger lärarrepresentanten Christian Dahlman. 



Det behövs en ny prorektor vid Lunds universitet. Men vägen dit har visat sig svårare än vad universitetsstyrelsen först hade hoppats. Universitetskollegiet, som valbereder kandidaterna, accepterar inte universitetsstyrelsens egna gallring.

– Vi vill bland annat försäkra oss om att beredningsgruppen verkligen har gjort rätt bedömning när man har sorterat bort samtliga kvinnliga kandidater utom en, säger Christian Dahlman, prodekan och lärarrepresentant vid Universitetskollegiet.

Med tanke på rektorns uttryckta önskemål om att det skulle vara en kvinna som efterträder Eva Åkesson, så väljer därför kollegiet att ta in alla kandidater igen.

Under mötet nämndes kritik mot att rekryteringsprocessen kunde anses Putinmässig, hur menade ni där?

– Man måste tänka på hur en sådan här process uppfattas utifrån. Om man åsidosätter regler i arbetsordningen riskerar man att få misstankar om mygel emot sig och anklagas för att använda Putinmetoder vid rekryteringen. Vi bör inte utsätta oss för den risken.

Men universitets rektor Per Eriksson, som sitter i universitetsstyrelsen och beredningsgruppen, förstår inte kritiken.

– Jag ser inte problemet. Det är upp till universitetsstyrelsen att bestämma metoden för tillsättningen, och universitetskollegiet har rätt till att kolla på alla ansökningar.

Men när universitetskollegiet första gången samlades under torsdagen fanns bara de föreslagna fyra kandidaterna på bordet. Det var bland annat därför som flera representanter protesterade under torsdagens möte.

– Universitetskollegiet ska även höras om kravprofilen som avgör vilka kandidater som ska anses passande. Det har inte gjorts, säger Ann-Katrin Bäcklund, dekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten och mötesordförande vid torsdagens möte.

Nu har därför universitetskollegiet begärt in alla ansökningar som fortfarande är aktuella, för att gå igenom dem till dagens möte, det andra av fyra innan kollegiet ska lämna sitt förslag på kandidat.

– Om vi ansluter oss till beredningsgruppens förslag så kan man säga att vi följer kravprofilen som universitetsstyrelsen föreslagit, men vi får bestämma själva om vi ska följa deras förslag, säger Ann-Katrin Bäcklund i universitetskollegiet.

Under tisdagseftermiddagen samlas universitetskollegiets 48 representanter för att gå igenom urvalet, tillsammans med representanter från beredningsgruppen.

Blir det inte mycket jobb att gå igenom alla ansökningarna?

– Nej då, det ska vi klara av. Vi får välja där vilka vi ska kalla på hearing och ytterligare intervjuer, och vill då ha allt underlag, säger Ann-Katrin Bäcklund.