Detta vill campusstudenterna ha

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Gratis kollektivtrafik, kultur- och idrottsrabatter och centrala studentbostäder. Det är några av studenternas önskemål som i dag lämnades över till Helsingborgs kommunstyrelse.

Emma Jungmark är ordförande för Lunds universitets studentkårer. Foto: Jonas Jacobson.
Emma Jungmark är ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Foto: Jonas Jacobson.

Under onsdagsförmiddagen presenterades för första gången de mål som studenterna önskar av Helsingborg stad.

På plats för att lämna över listan var Emma Jungmark, tidigare ordförande för studentföreningen Agora i Helsingborg, numera vice ordförande för studentkårssamarbetet Lus.

Helsingborg har länge arbetat för att bli en studentstad, vilka av punkterna ser du som de mest akuta i det här läget?

– Det är många studenter i enkätundersökningen som tryckt på den ekonomiska situationen, vilket inte är så oväntat då många kalkyler visar på att studenterna går back varje månad, säger Emma Jungmark.

Önskelistan på åtta sidor baseras dels på enkäter från de ”Speak up dagar” som pågick i januari, dels på diskussioner mellan de studentorganisationer som finns på campus.

Ni har en liknande lista i Lund riktad till universitetet, hur går det för den?

– Vi har inspirerats av den tidigare listan, och universitetets arbete följer vi upp under rektorsuppvaktningen den första maj. På samma sätt önskar vi här kunna föra en dialog med kommunen. Därför föreslår vi att vi ska samlas i en gemensam remissinstans, Helsingborgs studentforum.

Nu ska Lus gå vidare till att fokusera på relationen till Lunds kommun, ska ni arbeta på samma sätt där?

– Vi kan nog inte att gå vidare på samma sätt i Lund. Helsingborg har ett prioriterat politiskt mål att bli en studentstad. Lund har inte samma mål och därför får vi istället arbeta mer genom att föra en dialog med förvaltningarna för att se vilka möjligheter som finns där.

Helsingborgs stad ska återkomma med ett svar mot slutet av våren, för att sedan etablera en kontinuerlig kontakt med studentorganisationerna. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson säger till Helsingborgs dagblad att han ser positivt på förslagen.

”En hel del kan vi nog tillmötesgå ganska snabbt. Sedan finns det annat som tar länge tid, och en del kanske vi inte alls tycker likadant kring.”