Rivningshot mot AF-borgen

AF-borgen är i dåligt skick och AF Borgen AB planerar drastiska renoveringsåtgärder. Den beräknade prislappen för renoveringen är dock så hög att de istället överväger att riva borgen.

– Tiden har sprungit ifrån borgen. Vissa väggar är som Mariekex. Som det ser ut nu blir det billigare att riva och bygga nytt, säger AF Borgen AB:s vd Stina Åkesson.

Emma NNNNN Foto: Jonas Jacobson.
Emma Jungmark, vice ordförande LUS
Foto: Jonas Jacobson.

Läckande vattenledningar, nedfallande fönster och bristande handikappanpassning. På senare år har det blivit uppenbart att AF-borgen åldrats. AF-borgen AB har därför länge planerat omfattande renoveringar, men nu verkar det i stället som om sagan är slut för Sveriges mest berömda studentbyggnad.

– Ja, det verkar onekligen vara så. Men jag hoppas att studenterna ser positivt på detta. Det är ju trots allt bara en byggnad. Dock är timingen synnerligen dålig nu när vi fått en badtunna på taket, säger Stina Åkesson.

Enligt Lundagårds källor planerar man att bygga en barackby framför universitetshuset, där borgens hyresgäster får bo tills att den nya borgen är färdigställd. Byggnationen beräknas ta två – tre år. Hur den nya borgen ska se ut är inte klart, men en arkitekttävling bland LTH:s arkitektstudenter är planerad.

– Jag hoppas på något som liknar Louvren, säger Stina Åkesson och får något drömskt i blicken.

Studentföreträdare rasar

Planerna möter dock motstånd från borgens hyresgäster och från olika studentföreträdare. Edilen Jonas Kullendorff hotar med att säga upp sig, T-bar planerar att flytta till Campus Helsingborg och när Lundagård berättar om planerna för Lunds universitets studentkårer blir det starka reaktioner.

– Jag kan knappt tro att det är sant! Jag förstår inte hur man kan planera att ta ett sådan här beslut ovanför studenternas huvuden, säger Emma Jungmark, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.

När hon lugnat ner sig något fortsätter hon:

– Detta är katastrofalt. AF-borgen är ju själva navet för Lunds studentliv. Utan borgen kommer allt som har byggts upp under hundratals år att falla i bitar. Vi kräver att borgen får stå kvar.

AF Borgen AB har meddelat att de kommer att kalla till informationsmöte för berörda parter under kommande vecka. Lundagård kommer att följa utvecklingen.