Radioaktiv övning med strålande kunskap

- in Nyheter

Terrorattacker och kärnkraftsolyckor. Det är en del av scenariot i den storövning som håller till i Skåne denna vecka. Övningen är ett den största i Sverige genom tiderna och studenter från Lunds universitet bidrar med sin strålande kunskap.

Revingehed är utgångspunkt för övningen som äger rum på tre olika platser i Skåne. Deltagarna i övningen Refox– Radiological Emergency– Field Operative Exercise – kommer från hela norden och uppgår till cirka 400 stycken.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har arrangerat övningar i Skåne varje år sedan 2007. Anledningen är att stärka Sveriges beredskap inför ett terrorangrepp med radioaktiva ämnen eller en kärnkraftsolycka.

– Nu är det sex år sedan vi hade en större övning, men vi hade inte planerat en så här stor övning, säger Robert Finck från SSM som är övningsledare för Refox.

Terrorattacken i Norge

Anledningen till att årets övning är större beror på terrorattackerna i Norge förra året, förklarar Robert Finck.

– Breivik hade ju i sitt manifest beskrivit hur man kan sprida radioaktiva ämnen, förklarar han och fortsätter:

– Efter det fick vi ett mycket starkare intresse från både Norge och Danmark.

Universitetet har skapat scenariot

Lunds universitet har hjälpt till med att utforma årets övning vilket de också gjort tidigare år. Det är rapporter från riktiga kärnkraftsolyckor som utgjort grundet till de scenarion som utspelar sig under övningen.

– Vi har det övergripande ansvaret men de bygger upp övningen, säger Robert Finck.

Radioaktiva ämnen

Under övningen kommer riktiga radioaktiva ämnen att användas. Meningen är att skapa en så realistisk miljö som möjligt och det är sjukhusfysikerna vid Lunds universitet som bidrar med strålkällorna och säkerheten kring dem.

– Studenter från Göteborgs universitet kommer också delta men de har fått tre månaders utbildning. De från Lund kan detta sedan innan för de har varit med på flera tidigare övningar, förklarar Robert Finck.

Övningen vara fram till torsdag.