Inbrott hos naturvetarkåren

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Tjuvarna bröt upp fönstret och stal datorer för 16 000 kronor. Samtidigt uppdagades flera säkerhetsbrister i Lunds naturvetarkårs lokaler.

När Jonna Axbom, ordförande på Lunds naturvetarkår, kom till kontoret vid niotiden i morse upptäckte hon att fönstret stod öppet.

– När jag tittade på skrivbordet såg jag att våra laptops var borta, berättar hon.

En eller flera inbrottstjuvar hade brutit sig in och tagit två bärbara datorer. Datorerna, som köptes förra hösten, hade ett inköpspris på cirka 16 000 kronor sammanlagt.

Men det var inte slut på dåliga överraskningar. När polisen kom till platsen upptäckte de att fönstret saknade ett larm som reagerade på uppbrytning.

– Säkerheten är inte alls bra på våra rum, säger Jonna Axbom.

– Polisen konstaterade att fönstren gick att bryta upp med en enkel skruvmejsel och att larmet inte fungerade. Vi vet inte varför det är så.

Per Gustafsson, säkerhetschef på Lunds universitet menar att inbrottet är av typen ”smash and grab”.

– Det viktigaste man kan gör för att förhindra sådana här inbrott är att inte låta värdesaker ligga framme synliga, säger han.

Hur var säkerheten i lokalen?

– Den var fullgod.

Men det saknades ju ett larm för uppbrytning av fönster?

– Ja, larmet var fullgott, men inte för den verksamhet som fanns där i dag. Lokalen har varit ett uppehållsrum.

Inte heller fönstret var lämpligt för en verksamhet med dyra datorer, enligt Per Gustafsson.

– Det var ett vanligt villafönster. De är undermåliga, säger han.

Så det var ingen slump att tjuven valde just den här lokalen?

– Nej, det är professionella personer som gör detta. De skulle vara fullgod säkerhetspersonal om de hade valt en annan bana.

Men enligt Per Gustafsson har universitetet ingen skyldighet att se till att säkerheten är anpassad till den verksamhet som bedrivs i lokalen.

– Nej, det är en riskanalys som varje verksamhet får göra. Universitetet har följt byggnormen när man satte in fönster och larm som var anpassade till ett uppehållsrum. Däremot är säkerheten nu undermålig i förhållande till de normer som försäkringsbolag brukar sätta upp, och det är upp till verksamheten att rätta till det.

Lunds naturvetarkår flyttade in i den nya lokalen i Astronomitornet i juli. Jonna Axbom säger att hon inte vet vem som bär ansvaret för säkerheten i lokalen.

– Vi har inte reflekterat över det. Vi hade inte tänkt på att det inte var larmat.

Vad kommer ni att göra nu?

– Vi ska jobba för att det ska sätts in ett larm.

Foto: Stina Ausmeel