Radioaktiv i 30 år

- in Nyheter, Studentliv

I hela tre decennier har de spelat och pratat i studenternas radioapparater. På torsdag fyller Radio AF 30 år. 

Radio AF är landets största och Europas näst största studentradiostation. Sedan starten 1982 har stationen förmedlat nyheter till Lunds studenter och låtit ny musik pröva vingarna i etern innan de snappas upp av hittlistorna.

Hur har stationen stått sig i hela 30 år, stationschefen Aron Klingberg?

­– Den har stått sig bra. Jag tror det är för att det finns en så stor bredd på stationen. Vi håller en grundkurs i radio varje termin, sen har vi en hel del unika programidéer. Folk får pröva sina vingar och många har sen gått vidare till att arbeta för Sveriges radio. Jag tror också vi har haft en stor nationell påverkan på medielandskapet. Vi var till exempel först i Sverige med reklamradio i slutet av 80-talet.

Hur ska ni fira jubileet? 

– Rent internt har vi en stor fest nu på lördag, sen kommer vi även käka tårta på stationen. Vi syns även lite extra, med en banner utanför AF-borgen till exempel. Egentligen så har vi firat hela terminen. Vi har gjort detta till vår jubileumstermin.

Hur tror du att de kommande 30 åren kommer bli?

– Det är väldigt många år. Men för radions del tror jag vi kommer finnas kvar. Radio förändras mycket nu så hur folk kommer lyssna på oss vet jag inte, men vi kommer definitivt finnas kvar. De senaste åren har vi även sett en ökning i folk som vill engagera sig i radion. Vi får också bra respons från folk när vi är ute. Framtiden ser ljus ut.