Utbildning måste löna sig mer

Sveriges ungdomar inte ska behöva göra en förslustaffär när de söker sig till den högre utbildningen. Om det är något som studenterna borde önska sig i julklapp är det höjda ingångslöner och sänkta marginalskatter, skriver Lundagårds nya utbildningspolitiska krönikör Isak Engqvist.

Varför söker man sig till universitet och högskolor? Visst kan det vara lockande med studentlivet och alla de aktiviteter som förknippas med det. Men för de allra flesta är det ett sätt att få ett mer kvalificerat jobb med bättre betalt. Vi investerar både tid och pengar i våra studieår, där vi sätter oss i skuld till CSN och samtidigt står utanför arbetsmarknaden. Men denna investering och de kostnader som är kopplade där till räknar vi med att få tillbaka när vi efter examen ger oss ut i arbetslivet. Tyvärr är det inte alltid så i Sverige i dag.

Vinsten av att spendera tre till fem år på högskolan är ganska så liten. I år släppte OECD en rapport där Sverige i jämförelse med andra OECD-länder har ganska så låg utbildningspremie, alltså i jämförelse lönar det sig väldigt lite att studera i Sverige. Detta gäller ännu mer för kvinnor än för män. För vissa yrkesgrupper märks det ännu mer än hos andra. Saco har 2010 räknat ut att för exempelvis arbetsterapeuter måste man jobba 14 år extra för att få samma livsinkomst som om man tagit ett jobb direkt efter gymnasiet, för socionomer måste man jobba 10 år extra.

Under de senaste åren har utbildningarna i Sverige generellt blivit längre men resurserna har inte följt med, vissa hävdar att det till viss del beror på bolognaprocessen. Bland annat är det Civilekonomerna och Almega som menar att den internationella anpassningen gjort utbildningarna längre. Exempelvis förlängdes sjuksköterskeutbildningen från två till tre år. Effektiviteten i många utbildningar kan ifrågasättas. Dels ur samhällsekonomiskt perspektiv men också när allt fler studenter själva inte ser sina studier som heltidsstudier.

Från politiskt håll, men också från vissa studentorganisationer, brukar det höjas röster om att det viktiga för studenter är att man höjer studiemedlen och visst skulle det behövas. Det är många studenter som har det knappt om pengar när månaden närmar sig sitt slut. Men är det något som de svenska studenterna också borde önska sig så är det att ens utbildning ska vara mer lönsamt än om du valt att inte studera vidare. Då måste inte bara lönen höjas utan vi måste också våga satsa på sänkningar av marginalskatten.