5. Pepparkakstest – vilken gifter sig bäst med glöggen?

- in Julkalender

I och med första advent går det utan tvekan att hävda att pepparkakssäsongen dragit igång på allvar. Lundagård samlade en studentpanel för att bedöma tre populära varianter av kakan som konsumerades i Sverige redan på 1300-talet.

 

 

 

 

 

 

 

Annas pepparkakor

Carl Bigsten, 22, pluggar till förskollärare:

Lite kartongsmak? Men stark och bestämd smak!

Oskar Melander, 20, studerar fotografi:

Det här är en riktig klassiker. Fin form och lagom sötma… tycker dock de blir lite tråkiga och enformiga i längden.

Marcus Svensson, 21, läser lingvistik:

Herregud! Ljuvliga pepparkakor. Doften känns som typ… morfars andedräkt vid julbordet i Göteborgs skärgård under min barndom. Knapriga som färsk snö, en smaksensation!

Ica:s pepparkakor

Oskar: Goda. Lite för söta och inte tillräckligt kryddiga skulle jag väl kunna invända. Å andra sidan har de fin färg och känns prisvärda.

Marcus: Lagom knapriga… helt okej mycket smak. Alldaglig doft. Rätt så torra.

Carl: Lite tråkiga. Känns som en gammal pepparkaka som man sett på en svartvit film eller så. Hade inte köpt de här!

Marcus: Ja, ärligt talat, de får mig att tänka på den där hemska jullåten med Just D… ”Jul igen”!

 

 

 

 

 

 

Göteborgs kex pepparkakor

Marcus: Det här känns dyrt! God och fyllig smak. Smaken vägrar liksom ge sig av, det kanske kommer förstöra mina smaklökar i slutändan?

Oskar:  Riktigt riktigt bra, utan tvekan bäst i det här testet. Smakar exklusivt, gissar att det inte är de billigaste direkt.

Marcus: Jag tror den skulle passa bra till att dölja den vidriga smaken av nubbe.

Carl: Mycket god! Perfekt till glögg. De smakar som min farbrors pepparkakor. Kanske är det lite av nostalgiska skäl jag gillar den här sorten. Godast av de vi fått smaka på i varje fall!

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här

[/checklist]

About the author

Dennis Jörnmark Callstam är 20 år och har bytt spårvagnarna i Göteborg till pendeltrafiken mellan Malmö och Lund för att studera Freds- och konfliktvetenskap och leverera bittra funderingar i krönikeformat för Lundagård var fjärde måndag. Annars läser han Hjalmar Söderberg, vill köpa en uppstoppad sumphöna på Tradera och längtar till klipporna i Bohuslän. I Lund rör han sig mest vid Smålands nation, ICA Studentlyckan eller spår ett på Centralstationen.

Related Posts