Studentsamfundets moraliska och intellektuella integritet

- in Debatt
@Lundagård

Festkonservatismen i Lund måste stoppas. Den leder nämligen bara till moralisk och intellektuell tomgång. Det tycker Danial Ali Akbari i en debattartikel.

Jag välkomnar alla läsare att ställa sig frågan: Vilken av händelserna nedan kommer att engagera studentsamfundet mest i dagens Sverige?

A) Ett nytt Irakliknande krig i Nordafrika eller Mel­lanöstern;

B) Näringslivets erhåll­ning av direkt inflytande över kursutbudet för högre studier;

C) En höjning av myn­dighetsåldern för bruk av alkohol (från 18 till 23).

Om ni svarat något av alterna­tiven A eller B, finns det inget behov av att läsa vidare. Ett stu­dentsamfund som har moralisk och intellektuell integritet kom­ mer alltid att reagera starkare på orättfärdiga krig samt äventyr­ning av akademiska och veten­skapliga kriterier, än vid vilken ålder man kan använda ett hjälp­ medel för tillfällig dekadens. Om ni däremot har svarat alternativ C, finns det skäl att tänka till.

Studentvärlden har histo­riskt sett haft en inspirerande roll i samhällens utveckling. Den har varit en plattform där ungdo­mens romantiska idealism möter akademins stringenta pragma­tism vilket ofta har lett till pas­sionsfyllda debatter, rörelser och förändringar. När vi därför tycks se tecken på att studentsamfun­det går på moralisk och intel­lektuell tomgång, bör vi bli djupt bekymrade. Det är tecken på att samfundet har resignerat inför cynism och medelmåttighet, och detta bör ingen av oss vara overk­samma inför.

Det finns givetvis några få studentverksamheter – såsom Utrikespolitiska föreningen och Tamam – som håller student­livets glöd för bildning och samvetsgrannt engagemang vid liv. Tyvärr är dock studentsam­fundet i dagsläget, i stort sett, infekterat av ett fenomen som bäst kan beskrivas med termen festkonservatism. Det innebär en överentusiasm för aktiviteter där nöje likställs med att hjärnan och samvetet ska ta en tupplur. Festkonservatismens grundvalar lyder nämligen som följande:

  1. Lägg det mesta av resur­serna på fester och festliknande aktiviteter;
  2. Förneka 1;
  3. Alienera alla som inte bifal­ler 1 och 2 samt motverka alla försök som söker att vända ut­vecklingen.

Anhängarna till festkonser­vatismen är två typer. En del av dessa studenter – felaktigt nog – ser en förändring mot bildnings­baserade aktiviteter som ett hot mot deras sociala liv. En annan del består av studenter med strebermentalitet. Dessa är karriä­rister och CV­-byggare som inte brinner för bildning och utbild­ning utan för hur det ena och det andra uppdraget kommer hjälpa dem att få jobb senare i livet.

Det är dags för alla studenter som anser detta vara ett problem att hitta varandra och organisera sig mot utvecklingen. Studenter som anser att även om fester är en ikonisk del av studentlivet, bör de inte vara det centrala det har att erbjuda, även och speciellt på grundnivå. Nykterister, huma­nister, renässansmänniskor, ak­tivister, kultur-­ och bildningsintresserade, moralister! Att hindra studentidealets förminskning är vårt gemensamma mål.

Antifestkonservativa, förena er!

Danial Ali Akbari

Filosofi- , ekonomi- och matematikstudent

About the author

Lundagård är Sveriges äldsta studenttidning, grundad 1920.