"Kvalitetsarbetet är prioriterat"

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Pluggar du magister i entreprenörskap eller management? Känn dig som en vinnare. Universitetskanslersämbetet har nämligen beslutat att din utbildning gått från bristande kvalité till hög kvalité på bara ett år.

I maj 2012 kom Universitetskanslersämbetets, UKÄ:s, dom. Utbildningen till magisterexamen i management och entreprenörskap på Ekonomihögskolan var så dålig att skolan riskerade att mista sin examensrätt.

Sen dess har det skett förändringar. Bland annat har en lingvist fått en heltidstjänst, nyrekryterade lärare ska involveras mer som handledare och kurserna har gjorts om för att fokusera mer på vetenskapliga metoder. Därför ändrar nu UKÄ sitt betyg från bristande kvalité till hög kvalité på de båda utbildningarna.

– Det är givetvis bra och visar vi gjort vad som krävs för att möta kraven, säger Fredrik Andersson, rektor på Ekonomihögskolan.

– Kvalitetsarbetet är prioriterat på fakultetsnivå och vi utvärderar själva varje år, säger han.

Är det okej att studenter gått en utbildning med bristande kvalité?

– Vi har inte exakt samma uppfattning som UKÄ. Programmet Entreprenörskap är främst utvecklat för att öka nyföretagandet i landet och därför passar denna typ av utbildning och lärande inte riktigt in i UKÄ:s utvärdering, som mer fokuserar på traditionella uppsatser.

– Man ska också komma ihåg att i en annan utvärdering bara för fyra år sedan ansågs samma program vara i världsklass. Men från dag ett har UKÄ:s kritik funnits med i vårt kvalitetsarbete, säger Fredrik Andersson.

Utbildningen inte värdelös

Även studentkåren uppskattar att programmen inte riskerar sina examenstillstånd.

– Det är väldigt kul att det utvecklats så och vi uppskattar att Ekonomihögskolan tagit frågan seriöst, säger Anton Blidhem, vice ordförande för Lundaekonomerna.

Är det okej att studenterna fått en utbildning med bristande kvalité?

– Det är självklart inte bra att de gått en utbildning med bristande kvalité. Utbildningen har inte varit värdelös. UKÄ:s utvärdering rör framförallt uppsatserna och det är de som varit bristfälliga, säger Anton Blidhem.