Vakt rev sönder tenta

När fysikstudenten Rasmus Airola skrev salstenta rev tentamensvakten sönder hans försättsblad. Problemet var att det inte bara var försättsbladet som revs, utan även resten av tentan.

– Hon bara tog tentan och rev den, säger Rasmus Airola, före detta student på naturvetenskapliga fakulteten i Lund.
Det var när han satt och skrev en tenta i fysik som tentavakten påpekade att han skrivit fel rubrik på försättsbladet. Men vakten nöjer sig inte med Rasmus förslag att sudda ut rubriken och skriva en ny, utan tar istället tentan och river sönder den.
– Precis efter att hon hade gjort det kom jag på att alla mina stödanteckningar låg bakom och nu också var sönderrivna, säger Rasmus Airola.

Han tror inte att vakten rev sönder tentan med flit, men menar att hennes agerande ledde till stor stress för honom.
– Jag tror det var ett misstag att riva sönder tentan men man får ändå tänka efter lite tycker jag. Efteråt försökte vakten skämta bort det och agerade ganska nonchalant, men jag tror att hon kanske var lite chockad, säger han.

Laga med häftstift
När både Rasmus Airola och tentavakten insett det stora misstaget försöker de häfta ihop de sönderrivna papperna.
– Men det såg ju förjävligt ut. Istället fick jag skriva om allt jag redan skrivit. Det tog ganska lång tid och jag hann knappt bli klar. Det var stressande, säger han.
När tentan tillslut lämnats in skrev Rasmus Airola ett mejl till kursadministratören och förklarade vad som hade hänt. Det gjordes då en utredning och kursansvarig pratade även med vakten som rivit sönder tentan.
– Jag tycker att bemötandet från universitetet har varit bra, de har tagit allt på allvar och jag har fått en skriftlig ursäkt, säger Rasmus Airola som nu studerar i Karlstads universitet, något som enligt honom inte beror på händelserna med den sönderrivna tentan.

Universitetet beklagar innerligt
Även dekanus på naturvetenskapliga fakulteten Olov Sterner menar att incidenten var ett oavsiktligt fel som tentavakten beklagar innerligt.
– När hon upptäckte det blev hon förfärad, men konsekvenserna av detta är att hon inte längre arbetar som tentavakt, säger han.
Att Rasmus Airola blev störd och tappade fokus av händelsen har Olov Sterner full förståelse för. När ledningen fick klart för sig vad som hade hänt erbjöds Rasmus Airola att göra en omtenta.
– Det var väldigt olyckligt, jag förstår att studenter är extra stressade när det tentar. Detta är ett exempel på hur utsatta studenter kan känna sig vid sådana här tillfällen, säger Olov Sterner som berättar att han aldrig varit med om att något liknande har hänt under sina år på Lunds universitet.

 

Artikeln har korrigerats efter publicering.