Skrattfylld och ambitiös Margaret Thatcher

- in Bildspel, Spex

Spexet ”Margaret Thatcher – eller hur man blir ökänd” är betydligt roligare än ämnet anspelar på.  Med mycket känsla tar sig spexarna an musik från stormusikaler, och gör det med bravur.

Scenen är London och tiden är åttiotalet, där järnladyn Margaret Thatcher tappar opinionssiffror. Vid sin sida har hon en gravt alkoholiserad drottning Elizabeth II, en stekig Freddie Mercury, och tidvis en lika opinionsjagande cowboypresident Reagan från God bless America. Mot Thatcher och hennes högerregering kämpar en kommunistälskande Arthur Scargill för revolution ifrån sin kolgruva, och mitt i allt detta hamnar de obetydliga Falklandsöarna i korseld. Såväl slagord som kärleksballader kastas mellan de stridande, och frågan är vem som kommer styra Buckingham Palace i sista akten.

Manuset håller hög nivå genom spexet och handlingen är sammanhängande. Under genrepet är ljudet lite ojämnt, men några sånginsatser märks ändå tydligt – kupletterna mellan Freddie Mercury och Scargill innehåller stora mått närvaro, och lika stora röster. Drottningen och Scargill lockar publiken till skratt bara de äntrar scenen, och argentinaren Manuels roll och röst är också en humörhöjare. Ett mycket oklart postbud förvirrar däremot bara publiken. Nivån på kuplettmusiken är anmärkningsvärt hög, med låtar från musikalerna Chess, Rent och Hair, och skådespelarna lyckas ändå klara de flesta låtarna riktigt bra.

Bandet spelar bra om än lite högt. En bakgrundskör höjer stämningen under Freddie Mercurys sånger. Dekoren är snygg och fyller sin funktion, man förflyttas enkelt mellan Buckingham Palace till de djupa kolgruvorna till kullarna på Falklandsöarna. Kolgruvearbetarnas kläder är däremot väldigt rena för att vara just gruvarbetare, och sminket kan tonas ned lite av hänsyn till publiken. En mycket finurlig krigsskildring som ett spel av ”sänka skepp” gör sista akten innehållsrik, och slutet är förvånansvärt enkelt och snyggt.

”Margaret Thatcher” är en glädjande men ändå känslosam föreställning, och man skrattar och i det närmaste snyftar emellanåt. Genrepet är lovande, och om tempot och klippen höjs inför premiären…

Spexets…
Bästa överraskning: högt siktande dvärgballad
Bästa skämt: Zlatans volvoreklam som snabbt hoppar in
Bästa karaktär: Den alkoholiserade drottningen
Bästa kuplett: ”Allt för dig Scargill”


Text: Hanna Dahlberg
Spexexpert: Anna Mattsson
Foto: Thobias Bergström

Fakta

[checklist]

Föreställningar:

  • Torsdag 6/3 19:00 (Urpremiär)
  • Fredag 7/3 16:00 & 19:30
  • Lördag 8/3 16:00 & 19:30

Spexet ges i Konsertsalen, AF-borgenBiljetter:

  • Studentlundsmedlem 100 kronor, övriga 150 kronor.
  • Biljetter köpes i Juridicums cafeteria och i Studentinfo i AF-borgen.
[/checklist]