Studenterna har kommit till Lund

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Ömsom sol, ömsom regn. Det var vad som välkomnade de drygt 1600 nya internationella studenter som kom till Lund under Arrival day. 

Med kuddar, resväskor och nyfikna blickar står Lunds senaste studenter utanför AF-borgen. Det är Arrival day, vilket innebär att många av de drygt 2000 internationella studenter som ska börja höstterminen kommer till Lund. I AF-borgen får de ”checka in” och bland annat träffa representanter från universitetet, Skatteverket och Svenska för invandrare.
– Vid kvart i sex hade 1612 personer checkat in, säger Maria Johansson på Externa relationer som är ansvarig för Arrival day.
– Det har gått bra idag och varit ett relativt jämnt flöde på människor. Men Arrival day hade aldrig gått att genomföra utan faddrarna.

Paulina Gustafsson är en av många faddrar för de internationella studenterna. Foto: Jens Hunt.
Paulina Gustafsson är en av många faddrar för de internationella studenterna.
Foto: Jens Hunt.

Ingen panik
På gruset utanför AF-borgen står Linda Karlsson med en box chokladpraliner. Hon är internationell mentorskoordinator och sköter logistiken för de drygt 120 studenter som arbetar frivilligt med att vara fadder för de nya studenterna.
– Det är alltid svårt att förutse hur många som kommer, men detta är min tredje Arrival day så jag vet om det blir panik. I dag har det gått otroligt bra, säger Linda Karlsson.
Faddrarna finns utplacerade på Kastrups flygplats och Lunds centralstation där de hjälper de nya studenterna att hitta rätt. Väl i Lund kör andra faddrar dem vidare till AF-borgen och de som har boende ordnat sedan tidigare får skjuts till sin nya boning.

Ger kulturutbyten
En av de 120 lundastudenter som agerar fadder är Paulina Gustafsson, som till vardags läser beteendevetenskap.
– Redan min första termin engagerade jag mig som internationell mentor . Det är en bra möjlighet att hjälpa nya studenter i Lund och ger även många roliga kulturutbyten, säger hon.

 

ENKÄT: Varför söker du dig till Lunds universitet och vad ser du fram emot den här terminen? 

Ellen Kerobyan är från Armenien och ska studera masterprogrammet i tillämpad kulturanalys. – Tidigare läste jag sociologi och den här mastern passar mig väldigt bra. Masterprogrammet har även utbyte med Köpenhamns universitet, vilket lockade mig att söka mig hit. – Det här är första gången jag är i Sverige. Jag har fått arbetstillstånd, så jag hoppas få lite arbetslivserfarenhet inom mitt område under min studietid här.
Ellen Kerobyan är från Armenien och ska studera masterprogrammet i tillämpad kulturanalys.
– Tidigare läste jag sociologi och den här mastern passar mig väldigt bra. Masterprogrammet har även utbyte med Köpenhamns universitet, vilket lockade mig att söka mig hit.
– Det här är första gången jag är i Sverige. Jag har fått arbetstillstånd, så jag hoppas få lite arbetslivserfarenhet inom mitt område under min studietid här.

 

Davis Kakandelwa kommer från Zambia och ska läsa en master i utvecklingsstudier i Lund.  – Jag bestämde mig tidigt för att söka till Sverige och när jag besökte svenska ambassaden såg jag flera tilltalande affischer från Lunds universitet och bestämde mig för att söka. Vi har flera intressanta utmaningar bland utvecklingsländerna i Afrika och jag kommer få mycket användbar kunskap här.  – Sverige är ett spännande land. Jag tycker redan att svenskarna är väldigt vänliga och omhändertagande. Under min tid här ser jag fram att lära mig mer om kulturen och språket.
Davis Kakandelwa kommer från Zambia och ska läsa en master i utvecklingsstudier i Lund.
– Jag bestämde mig tidigt för att söka till Sverige och när jag besökte svenska ambassaden såg jag flera tilltalande affischer från Lunds universitet och bestämde mig för att söka. Vi har flera intressanta utmaningar bland utvecklingsländerna i Afrika och jag kommer få mycket användbar kunskap här.
– Sverige är ett spännande land. Jag tycker redan att svenskarna är väldigt vänliga och omhändertagande. Under min tid här ser jag fram att lära mig mer om kulturen och språket.

 

Eva Laurens är utbytesstudent från holland som ska läsa kurser i evolutionär psykologi samt migration och utveckling. – Jag vill studera någon annanstans i Europa och mitt hemuniversitet i Holland sa att Lund var ett av de bästa universtieten i världen inom mitt område. – Jag vill lära mig mer om landet och träffa andra internationella studenter från andra delar av världen. I Holland umgås utbytesstudenterna mest varandra, så därför vill jag få erfarenheten som utbytesstudent här.
Eva Laurens är utbytesstudent från Holland som ska läsa kurser i evolutionär psykologi samt migration och utveckling.
– Jag vill studera någon annanstans i Europa och mitt hemuniversitet i Holland sa att Lund var ett av de bästa universtieten i världen inom mitt område.
– Jag vill lära mig mer om landet och träffa andra internationella studenter från andra delar av världen. I Holland umgås utbytesstudenterna mest varandra, så därför vill jag få erfarenheten som utbytesstudent här.