20 år av alternativ musik

- in Kultur, Kultur & Nöje, Nyheter

Två decennier har gått sedan Klubb Indigo körde igång på Blekingska nationen. I helgen uppmärksammas jubileet med en festival. En klubb eller vanlig konsert räckte inte till. För att fira att en studentklubb hållits vid liv så här länge behövdes något storslaget.

Hur lockar man ut studenterna till nationen i väst? Svaret: Genom en klubb nischad på alternativ pop- och rockmusik. 1994 startades Klubb Indigo på Blekingska nationen och i helgen firas 20 år med en endagsfestival. Det är nationens första festival och mycket planering ligger bakom.
– Vi har lyssnat igenom all världens pop och skickat upp emot 100 artistförfrågningar, berättar Nathalie Larsson, en av festivalarrangörerna.
– Det är som att lägga pussel, säger Johan Gannedahl, även han festivalarrangör.
– Man får väga artister mot varandra. Vi har till exempel velat ha en jämn könsfördelning, säger han.

Blickar framåt
Precis som att Klubb Indigo alltid har försökt fånga artister på uppgång har de velat blicka framåt i planerandet av festivalen. Målet har varit att förmedla känslan och gemenskapen från Indigo, fast till en bredare publik.
– En av svårigheterna med att driva klubb med livemusik på studentnation är budgeten. Man har inte alltid råd med de artister man skulle önska. Men det har nog bidragit till klubbens grundkoncept. Att boka ny och alternativ musik. Det är ju också kul att kunna erbjuda en livescen till ett så billigt pris för publiken, säger Johan Gannedahl.
Klubbens utveckling har kommit ganska naturligt då musikgenren, alternativ pop, utvecklas snabbt. Men de äldre Indigofansen kommer nog känna igen sig.
– Dj:n Lars Lindqvist från Billie The Vision kommer ju spela skivor, säger Nathalie Larsson.
– Och de gamla verkar väldigt peppade. Det ska vara en blandning av intern nostalgi och nytt.

Imponerande bokningar i bagaget
Genom åren har band som The Cardigans, The Ark och Alphaville gästat nationen. Johan Gannedahl berättar om tioårsjubileet då klubben hade lyckats boka The Jesus And Mary Chain, när bandet var på sin absoluta topp. Men bara någon dag innan stoppades spelningen då en större artistbokare ville ha ensamrätt på bandets Sverigespelningar.
– Hade det hänt mig hade jag börjat gråta, säger Nathalie Larsson. Men man lyckades ju lösa det bra med Broder Daniel.

Klockan halv två på lördag drar festivalen igång. Artister som Silvana Imam och Discoteka Yugostyle varvas med Dj:s fram till klockan tre på natten.
För mer information om eventet, besök Blekingska hemsida.

Johan Gannedahls och Nathalies Larssons bästa låtar för att fylla dansgolvet:

  1. Move your feet av Junior Senior – Funkar varje gång.
  2. You can call me Al av Paul Simon – Lite ocreddig får man vara.
  3. Wake Up av Arcade Fire – För en perfekt allsångsavslutning på kvällen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Smålands – ett steg närmare medlemskap i Studentlund

Efter möte på Smålands nation igår tar nationen