Rektorn vill få ökad budget

- in Nyheter

Rektor Per Erikssons budget för strategiska medel har överskridits med 14 miljoner kronor detta året. Nu föreslås han få ytterligare 26 miljoner kronor. Orimligt anser Samhällsvetarkårens ordförande Linnea Jacobsson.

Linnea Jacobsson, ordförande för Samhällsvetarkåren. Foto: Samvetet/Privat
Linnea Jacobsson, ordförande för Samhällsvetarkåren.
Foto: Samvetet/Privat

På drygt tio år har rektorns budget för strategiska medel höjts från tre miljoner kronor till en summa på 55 miljoner kronor. Ändå lyckas rektor Per Eriksson inte hålla budgeten.

Nu ska Universitetsstyrelsen besluta om rektorn ska få utökad budget med sammanlagt 40 miljoner kronor. Det skulle innebära att finanserna på ett decennium ökat med mer än 3 000 procent.
– Jag skulle hellre se att pengarna hamnar hos den forskningsnämnd som redan finns på universitetet, eller i fakultetsstyrelser där det finns studentrepresentation, säger Linnea Jacobsson, ordförande för Samhällsvetarkåren.

Hur en utökad budget för rektorn kommer att påverka fakulteten är inget Linnea Jacobsson vill uttala sig om, men hon är orolig för att universitetet mer börjar likna ett företag. Mer pengar till rektorn betyder sannolikt mindre pengar till utbildning och forskning. Ur ett studentperspektiv är detta något som bör tas på stort allvar.
– Pengarna bör inte vara låsta till en person, säger Linnea Jacobsson.

Andra sätt att styra
Linnea Jacobsson tycker att utökad budget för rektorn är orimligt och att det är viktigt att ämnet belyses. Framför allt när det gäller frågan om ledarskap, där hon anser att det finns andra medel än pengar för att styra universitetet.
– Mer pengar som koncentreras till rektorn är en trend som jag kritiserar. Det finns egentligen ingenting som säger att detta tidigare varit bra för universitetet.

Begränsat utrymme
För efterträdande rektor Torbjörn von Schantz blir nu budgeten väldigt begränsad. 2015 års budget är redan bortlovad till stora projekt som till exempel ESS och Max IV, med lite utrymme för nya tankar. Vid kritiken mot detta svarar rektor Per Eriksson att han inte anser att detta är ett problem. Snarare kommer den nye rektorn få i uppgift att förvalta det arbete som Per Eriksson byggt upp.
– Jag tar konsekvenserna för de beslut som är fattade och skapar förutsättning för kommande rektor, säger rektor Per Eriksson till Sydsvenskan.

Universitetsstyrelsen kommer i morgon, fredag, hålla möte där beslut om budgeten för strategiska medel ska fattas.