Bananmjöl för miljövänner

Framtiden ser ljus ut för alla bananälskare där ute. På Lunds tekniska högskola har ett gäng nytänkande studenter gjort upptäckten att frukten gör sig lika bra som mjöl som mellanmål.  

Den är böjd, gul och har gett namn åt det svenska popundret Electric Banana Band. Skalet är vanligt förekommande i barnteve-sketcher, där frukten ibland ikläds pyjamas samt ”stojar och står på”.

Och sedan ett halvår tillbaka har denna folkkära importprodukt varit föremål för ett gäng civilingenjörsstudenters försök att stoppa matslöseriet i Skåne.

Hitta alternativ
Studenterna Nathalie Knopp, Kajsa Nilsson och Amanda Olsson har alla tre valt inriktningen livsmedelsteknik och nutrition inom civilingenjörsprogrammet. De fick i början av hösten, tillsammans med fem kursare, i uppdrag av sina lärare att hitta ett alternativ till att brunfläckiga bananer kasseras i Helsingborg.

Staden är sedan 2013 ett nav för nordisk bananimport och varje år dumpas stora mängder av frukt, som bedöms osäljbar, i hamnområdet. Idén LTH:arna kläckte var att bananerna kunde malas ned och användas som mjöl.
– Vi ville minska matslöseriet i så hög grad som möjligt och eftersom bananskalen är en stor del av produkten ville vi utnyttja det också. Men om du kokar eller bakar det är bananskalens användningsområde ganska begränsat, och därmed tänkte vi att vi kunde mala ner det och göra det till mjöl, säger Nathalie Knopp.

Kan lagras länge
Den stora fördelen med att omvandla bananerna till mjöl, resonerade de, var att det kan lagras under en längre tid. Den stora frågan var dock hur de skulle använda sig av bananmjölet.
– I början tyckte vi alla att det var svårt att jobba med just bananer, för vad kan man göra med det? De har ju en väldigt distinkt smak och passar inte riktigt in någonstans, säger Kajsa Nilsson.

De började således experimentera. Och när de testade att göra pasta på bananmjölet kände de att de var något på spåren. Men det var när de prövade att använda mjölet som desserttillbehör till kladdkaka som det gick upp för dem att banankontakten var deras takt.
– Vi har kommit fram till att choklad och bananer är en väldigt bra kombination, säger Kajsa Nilsson.

Ett steg vidare
Det stora intresse som studenternas projekt har mötts från såväl universitetet som utomstående har uppmuntrat dem att arbete vidare med frågan. Och de säger sig mycket väl kunna tänka sig att jobba med bananer de kommande åren.
– Nu när man ändå får uppmärksamhet för det och vi vet att folk är intresserade av den här typen av frågor, skulle det vara roligt att ta det ett steg vidare, säger Amanda Olsson.