Serial Podcast

- in Nyheter

Innan hösten 2014 brukade torsdagar bara vara en klämdag mellan stressiga onsdagar och festliga fredagar. Det vill säga innan jag, en oktobermorgon, började lyssna på podcasten Serial. Serial är ett slags radiomysterium som inte riktigt kan klassas som dokumentär men som definitivt har spänningen av en nagelbitande thriller.

Januari 1999 försvinner 18-åriga Hae Min Lee spårlöst. När hennes kropp några veckor senare hittas i en park i Baltimore döms hennes jämngamla före detta Adnan Syed till livstid. Men det finns en hel del luckor i fallet samt under rättegången. Mördade verkligen den atletiska och populära Adnan sitt ex av svartsjuka eller blev han ditsatt? Programledaren Sarah Koening försöker varje vecka redogöra vad som egentligen hände genom noggrant detektivarbete, intervjuer och även mycket fältarbete.

Inte helt olikt TV-serier som House of Cards eller Breaking Bad där vi inte vet när minsta lilla detalj kan vara lösningen på hela mysteriet är den största skillnaden här fansen. För det är just detta som är det absolut fantastiska med Serial – att historien ständigt utformades under säsongen. Serialteamet visste inte vid slutet av varje avsnitt hur nästa avsnitt skulle se ut, eftersom de varje vecka fick ta del av ny information i form av mejl, telefonsamtal med mera från lyssnare, vittnen, bekanta och andra som på något sätt hade en relation till fallet.

Jämfört med en TV-serie som i snitt spelas in ett år innan den sänds, tappar man här inte intresset då man själv kan vara med i realtid. Serialteamet släpper också bilder, dokument, kartor och mycket annat på deras hemsida så att man kan ta del av bevismaterialet som förs fram i avsnitten.

På Reddit finns Serial Podcasts egna tråd som fortfarande (två månader efter säsongsavslutning) är igång med olika hypoteser och spekulationer. Det finns även ledtrådar på Reddit som lyssnare grävt fram, som till exempel videon på offret Hae Min Lee från morgonen hon försvann, där den lokala TV-kanalen hade intervjuat henne och där man i bakgrunden kunde se klockslaget vilket i sin tur kan användas som bevismaterial.

Det är en ny typ av podcasting som ännu är mycket ovanlig både i att den fokuserar på en historia som berättas över tid men också hur publikengagemanget kan vara så närvarande i programmets utformning. För den som älskar spänning och letar efter ett nytt beroende så finns hela första säsongen av Serial i din podcastbutik eller på serialpodcast.org.