Topp fem kommentarer om mitt svenska ursprung

- in Nyheter

Det sägs att det bästa sättet att ta tempen på en plats är att prata med taxichaufförerna. Det kan nog vara sant. När jag hoppar in i en taxi här brukar chauffören i regel vända sig mot mig och med en menande blick och fråga: ”amerikan?”

”Nej nej, svensk!!”, svarar jag. ”STOR SKILLNAD!!”, ropar jag. Efter denna viktiga korrigering från min sida brukar chauffören bli lite gladare och börja berätta vad hen känner till om Sverige. Jag lärt mig att listor är bra när man bloggar. Folk ÄLSKAR listor, har jag fått höra. Så här kommer den, topp-fem-listan över jordanska taxichaufförers kommentarer till mitt svenska ursprung!

1. ”Jag vill flytta till Sverige, hur gör jag?”

Det är otroligt hur många som vill flytta till Sverige. Dessvärre får jag svara att det i princip är omöjligt och definitivt är livsfarligt att ta sig dit.

2. ”Det finns jättemånga araber i Sverige, eller hur?”

Jo, brukar jag svara, det finns en del araber i Sverige. Det händer att jag kontrar med att berätta att arabiska är ”det andra största språket i Sverige”. Detta är jag inte hundra procent säker på, men har hört det någonstans.

3. ”Sverige är rikt, men ändå begår nästan alla självmord”

Även i arabvärlden är Sverige känt som ett självmordsland. Men detta har jag kollat upp och det stämmer INTE. Sverige är faktiskt bara rankat på 35:e plats i världen. Efter lycko-länder som Frankrike och Kuba.

4. ”Sverige har erkänt Palestina!”

Att Sverige har erkänt Palestina är en STOR sak. En gata i Karak i södra Jordanien bytte nyss namn till ”det svenska kungadömets gata”, exempelvis. Den interna svenska kritiken om att det skulle vara en meningslös symbolisk handling känns ganska tramsig.

5. ”Jag har en släkting i Sverige som aldrig får jobb”

Det är supervanligt med historier om nyanlända som har ett helvete att komma in i samhället i Sverige. Men det är väl tyvärr ingen nyhet.