Ny kurs för att förstå Islamiska staten

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Sveriges första högskolekurs om Islamiska staten kommer under hösten att hållas vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Islamiska staten har satt en värld i skräck med hemska brott mot mänskligheten och befolkningen i Syrien. Frågan om terrororganisationen är en hett debatterad i många forum – och inte minst islams roll i frågan. Därför väljer nu Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet att anordna en 7,5–poängskurs i ämnet Islamiska staten och Mellanösterns framtid.
– Det finns ett jättestort intresse för Islamiska staten och diskussionen om IS svänger kraftigt i det offentliga. Vi vill verka för en bättre diskussion om fenomenet och då får vi dra vårt strå till stacken, säger en av de kursansvariga Dan-Erik Andersson, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier.

Först ut i Sverige
Kursen är först ut i Sverige på ämnet om Islamiska staten – men det kommer inte bli en traditionellt upplägg. Kursen kommer att cirkulera kring tolv föreläsningstillfällen med externa och interna talare.
– Den kommer ta ett lite större perspektiv i sig. Den är tänkt för att studenter att ska kunna läsa vid sidan om, men också för en bredare allmänhet, säger Dan-Erik Andersson.

Polariserad debatt
Diskussionen om Islamiska staten polariserar inte sällan den svenska debatten. Det hoppas nu Dan-Erik Andersson och hans kollega Leif Stenberg kunna tona ner.
– Diskussionen har blivit sådan att man inte kan prata om dessa frågor utan att polarisera. Vi tycker att det ska bli jätteroligt och vi tror att det kommer att bli en kurs som kan bidra till ökad kunskap och förståelse. Vi ska förhålla oss vetenskapligt till fenomenet, säger Dan-Erik Andersson.

Beredd på kritik: ”Jag hatar IS”
Men de förstår också att tilltaget kanske inte bara kommer att mötas med öppna armar. Dan-Erik Andersson är beredd på att få höra att han försvarar Islamiska statens sak.
– En del personer kan ha svårt att se skillnaden mellan att förstå sig på fenomen och att försvara det. Men om jag försöker förklara och förstå vilka bevekelsegrunder som ligger bakom utvecklingen av Islamiska staten kan det kanske av någon uppfattas det som att jag försvarar eller förmänskligar, säger Dan–Erik Andersson och fortsätter:
– Jag hatar ju IS, men det innebär ju inte att jag inte kan förstå att de fungerar som andra mänskliga sammanhang. Sett till bakgrunden är det de håller på med inte så förvånande eller konstigt. Men den typen av resonemang kan folk uppfatta som att man försvarar dem.

Dan-Erik Andersson, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, är tillsammans med Leif Stenberg ansvarig för kursen. Foto: Lunds universitet/Charlotte Carlberg Bärg
Dan-Erik Andersson, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, är tillsammans med Leif Stenberg ansvarig för kursen. Foto: Lunds universitet/Charlotte Carlberg Bärg

”Vi börjar skrapa på ytan”
Kursen kommer att hållas under den andra halvan av höstterminen och huruvida kursen fortsätter därefter vet inte Dan-Erik Andersson. Men att en kurs på 7,5 högskolepoäng inte räcker, råder det inga tvivel om.
– 7,5 högskolepoäng räcker inte – men vi börjar skrapa lite på ytan. Vi vill fånga upp studenter med traditionell undervisning och forskning, men sen måste vi också fånga upp aktuella händelser och försöka att bidra till ökad kunskap till sådant som ligger i samtiden, säger han

Att en kurs presenteras bara två månader innan den ska hållas hör inte till vanligheterna. Men enligt Dan-Erik Andersson kom beslutet efter längre överläggningar och att den nuvarande debatten krävde en kurs som dissekerade Islamiska statens verksamhet. Kursen har plats för närmare 50 studenter och kommer delvis att hållas på engelska. Den går att anmäla sig till på antagning.se.