Rektor tackar kritiska studenter – ”Fortsätt att ställa höga krav!”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I veckan riktade professorn Dick Harrison kritik mot ”lättkränkta” studenter vid universitetet. Nu ifrågasätter rektor Torbjörn von Schantz klagomålen och tackar i stället besvärliga studenter.

[ads1]

Historieprofessorn Dick Harrissons debattartikel i Svenska Dagbladet under förra veckan har definitivt öppnat upp för debatt. Men vid Lunds universitet har han däremot inte fått många offentliga meningsfränder.

Studenter kritiserade kritiken
Lunds universitetets studentkårer, Lus, har tidigare ifrågasatt professorns uppfattning av studenternas inflytande.

– Vi kan inte se hur studentkårerna kan vara ansvariga för det han beskriver – det är ogrundade anklagelser. Vad skulle vi tjäna på att Lunds universitet får en utbildning med dåligt rykte? sa Lus ordförande Cecilia Skoug, då.

Även högt uppsatta vid Humanistiska och teologiska fakulteterna går emot såväl Dick Harrisons åsikter, som hans beteende som lärare.

Rektor håller inte med Harrison
Nu sällar sig nästa högdjur till klagosången. Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz skrev på sin blogg under fredagen ett inlägg med rubriken ”Skyll inte låg utbildningskvalitet på studenterna”.

I inlägget ställer sig rektor Torbjörn von Schantz bakom Dick Harrisons problemformulering. Ja, kvaliteten på utbildningen är på väg att försämras. Men nej, det beror inte på studenterna, menar han.

Så när nu Dick Harrison bidrar till att få upp utbildningskvaliteten på agendan är det naturligtvis jättebra. Dessvärre tycker jag att professorns analys över vad som bidrar till försämrad kvalitet har, för att använda Harrisons eget uttryck, havererat,” skriver Torbjörn von Schantz.

Dick Harrison målade i sitt debattinlägg upp studentkårernas inflytande över universitetet som en av anledningarna till problemen med utbildningen. Ett argument som faller på sin egen orimlighet, menar von Schantz.

…det är just studenterna och kårerna som bidrar till att driva kvalitetsfrågorna framåt. Det är ju studenterna som vill ha och behöver en god, konkurrenskraftig utbildning,” skriver han vidare.

Rektor tackar ”besvärliga” studenter
Dick Harrison har själv beskyllts för att vara det stora problemet.

Lynn Åkesson, dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna, menar att många studenter har riktat klagomål mot Harrissons tuffa lärarstil och fallenheten för aggressiva och publika utskällningar. Hon menar också att det är just dessa klagomål som renderat i Harrisons utfall mot studenterna.

Torbjörn von Schantz ställer sig bakom studenternas rätt till kritik.

Studenter ska inte vara rädda för att påpeka brister eller framföra önskemål kring hur utbildningen kan utvecklas eller förbättras.

Och han uppmuntrar inte studenterna att sakta ner på det kritiska tänkandet – tvärtom.

Så jag uppmanar studenterna: fortsätt ställa höga krav på Lunds universitet och era lärare! Tack för att ni är besvärliga och inte låter oss slå oss till ro!