Göteborgs nation vill crowdfunda nattklubb

Göteborgs nation planerar en upprustning av sin nattklubb. Nu vädjar de till allmänheten att donera pengar för att få ihop till kostnaderna.

[ads1]

Till sommaren kommer Göteborgs nations nattklubb renoveras. Lokalen ska få ett ansiktslyft och en ny bar ska installeras. För att få ihop till finansieringen vädjar nationen nu till allmänheten att donera pengar.

– Det är en delfinansiering och vi vill involvera våra medlemmar i verksamheten, säger nationens kurator Nils Johansson och fortsätter:

– Självklart kostar en ombyggnation mycket pengar och det syftet är dels att få in pengar, men det är också för att engagera våra medlemmar i arbetet.

Snart halvvägs
Hittills har det inte heller varit några problem att hitta engagemang.

Donationskampanjen inleddes i början av veckan och tar sikte mot 80 000 kronor. Några dagar in, har nationen samlat in hela 39 484 kronor från 57 enskilda donatorer – såväl aktiva som inaktiva.

– Donationerna kan komma från gamla medlemmar som tycker att nationen har spelat stor roll, men även nuvarande medlemmar som vill hjälpa till, säger Nils Johansson och berättar att flera bidrag har varit i tusenkronorsklassen.

Tror du att vi kommer få se mer av sådana här initiativ?
– Det kan jag inte säga på rak arm, men så skulle det kunna bli.

Riskerna med en donationskampanj har diskuterats inom nationen, menar Nils Johansson. Bland annat hur ett eventuellt grupptryck skulle få medlemmar att skänka mer pengar än de egentligen vill och kan. För att undvika detta har Göteborgs nation inte satt någon undre gräns för donationerna.

– Man kan bidra med en valfri summa – det finns ingen lägsta gräns hur mycket man kan bidra med, säger kuratorn Nils Johansson och tror att detta kan föra nationens medlemmar närmare varandra.

– Vi tror främst att detta kan bidra med en bättre samhörighet hos personer som har nationen varm om hjärtat.