Debatt:Ordningsvakter – eller kaosvakter?

- in Debatt, Nationer

Nu kan Lunds samtliga studentnationer tvingas ha polisens egna ordningsvakter vid portarna. Men historien har visat att detta kan innebära allt annat än ordning. Det skriver representanter för Smålands nation i en debattartikel.

Den nya polisledningen i Lund tycker att samtliga studentnationer måste ha allmäntillstånd för aktiviteter som innehåller alkoholförsäljning. Då måste nationerna ha danstillstånd eftersom det är olagligt att ha dansande gäster utan tillstånd. Och då måste nationerna ha polisens egna ordningsvakter.

Ordning och reda ska det vara. Men deras definition av ordning är ett ytterst subjektivt och bisarrt fragment av verkligheten.

Verkligheten är att stämningen varken blir lugnare, tryggare eller mer ordningssam med ordningsvakter. Resultatet är inte nödvändigtvis färre bråk, mindre fylla, färre sexuella trakasserier eller mindre våld på nationerna.

Men förekommer övervåld från ordningsvakter? Googla kombinationen ”övervåld” och ”ordningsvakt”. En hel drös nyhetsartiklar på temat dyker upp.

Den enda incident som Smålands nation har haft med misshandel på många år involverade en av polisens ordningsvakter. En ung kvinna misshandlades under en nattklubb i maj 2015 och en anmälan mot en ordningsvakt gjordes några dagar senare. Detta skedde under Kulturpolitiska Veckan, då Smålands har allmäntillstånd och krav på att anställa polisens ordningsvakter.

Det vore en annan historia om nationerna hade problem med oordning, men det har de inte. Under ett möte med representanter från alla studentnationer i Lund så identifierades en samstämmig rädsla för vad polisens ordningsvakter skulle göra med stämningen och tryggheten på nationernas aktiviteter. Fler offer ska inte behövas.   

Polisen och allmänheten skyller gärna på ”enskilda rötägg” när det kommer till incidenter med ordningsmakten. Det är väldigt besynnerligt att Smålands nation inte har några enskilda rötägg i sitt eget arbetslag, då det aldrig har inträffat en incident med varken våld, tafs eller hotfull stämning.

Smålands egna vakter har aldrig utgjort ett problem. Det är viktigt att kalla en spade för en spade och säga som det är när ordningsmakten hotar tryggheten på våra nationer.

Anställning av polisens ordningsvakter innebär även utgifter som är fullkomligt orimliga för de flesta av studentnationerna, som redan kämpar med att få pengarna att gå runt. Det har räknats på siffror runt 140 000 kronor per år. Det är en fullkomligt onödig kostnad för en tjänst som nationerna absolut inte vill ha. Smålands säger tack, men nej tack. Nationerna klarar sig jättebra och faktiskt bäst utan polisens ordningsvakter.

Polisledningen själva verkar vara de enda involverade som faktiskt tror på det här. Och bara för att de är en polisledning så betyder inte det att de har rätt.

Alice Nordin och Melissa Svantesson, politiska ombud på Smålands nation

Vad tycker du? Håller du med debattörerna eller inte? Skicka in ditt debattsvar till lundagard@lundagard.se.