Stadsparken rustas upp – med mobilmast och ankvakter

- in Nyheter
@Lundagård

Snart kommer Stadsparken att fyllas med festsugna studenter, lundabor och glada valborgsfirare. Arrangören är frånvarande på en av Sveriges största spontanfester, men förberedelsearbetet är ändå stort inför Siste april.

[ads1]

– Det är viktigt för Lund, som är ungdomens stad, att tillåta dessa typer av tillställningar men det är också viktigt att det görs med ordning och reda, säger Håkan Lockby, teknisk direktör i Lunds kommun.

Mobilmast ska hjälpa folk att hitta varandra
På Facebook kallas det för Sveriges mest välplanerade spontanfest. Förra året firade runt 25 000 personer in våren i Stadsparken, och även om det relativt sett var en lugn tillställning så har man gjort några förfiningar i förberedelserna. Bland annat kommer det sättas upp en mobilmast för att det annars så överbelastade mobilnätet ska lättas upp.

– Då blir det lättare för folk att hitta varandra, och mindre stökigt kanske, säger Håkan Lockby.

Ankvakter stationeras
Men det är inte bara besökare som ska ses efter. I år har man också lagt ytterligare åtgärder på att skydda känsliga områden i parken. Med tre kilometer stängsel hoppas man få nybyggda områden och de finare platserna fria från skräp och skadegörelse.

– Vi hade ett rosplantage värt väldigt mycket pengar, som blev förstörd för några år sen. Sen dess har vi fått vidta åtgärder för att undvika detta, som att stänga av vissa områden.

Lars Brobeck, parkintendent på Lunds kommun, har varit med runt förberedelserna till Siste april i 25 år och han tycker sig se att nedskräpningen blir värre och värre för varje år.

– Det är viktigt att man tar hand om varandra och att man håller rent, säger han.

Lunds kommun är en av flera myndigheter och organisationer som samordnar runt Siste april. Andra med i samarbetet är bland Djurens rätt, som finns på plats för att skydda ankor och andra djur i parken. De kommer främst att befinna sig runt dammarna och de platser i parken där fåglar häckar.

Större polisnärvaro
I år kommer det också att finnas en större polisnärvaro, vilket ska hjälpa till att hålla ordning och fånga upp de som ”mår för illa”. De kommer även att kontrollera så att så att alkohol inte förbrukas av minderåriga, det vill säga de som är under 20 år.

Allt som allt hoppas alla på ett trevligt Siste april-firande där folk tar ansvar och tar hand om varandra och parken.

– Vi ska hålla ut från tidig morgon till sen natt, så det är många inblandade, säger Patrik Isacsson, lokalpolischef i Lund.

Artikel: Andrea Huberyc