Lundastart-up växlar upp: ”Jobbat stenhårt”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lundaappen Luckan vill digitalisera den lokala handeln – och är nu på god väg. Företaget har på ett knappt år vuxit sig starka och är nu redo att ta klivet ut från Lundabubblan.

Lokal shopping i digital tappning. Appen Luckan drivs av fyra tidigare lundastudenter och skördar nu framgång efter framgång. Under förra veckans prisceremoni i Venture Cup Syd tog bolaget hem totalvinsten – bara dagar efter de blivit slutat på en topp 10-placering bland skånska start-ups.

– Det är fantastiskt att få bekräftelse. Vi har jobbat stenhårt i nio månader, säger Luckans vd Victor Sandeberg.

Gått snabbare än väntat
Det har också varit nio fartfyllda månader. När appen utvecklades och en betaversion lanserades, presenterades den som ett digitalt skyltfönster. Sedan dess har utvecklingen gått fort fram och har nu i stället utvecklats till en e-handel för mindre butiker och verksamheter i Lund.

– Vi hade planer på att lansera det senare i processen, men det skedde tidigare eftersom intresset var så stort och handelstrenderna var så tydliga, säger Victor Sandeberg och förklarar appens vision:

– Om man skulle kunna sammankoppla hela city, får man en enda stor e-handel. I dag samarbetar vi med 40 olika butiker med helt olika kompetenser. Det faller många av våra kunder för – de kan handla inne i city, trots att de bor utanför stadskärnan.

100 000 i prispengar
I och med vinsten i Venture Cup Syd får de 100 000 kronor i prispengar och avser nu att steppa upp verksamheten än mer. I dag arbetar fyra personer på heltid med verksamheten, men de hoppas kunna utöka teamet till sommaren.

Det är inte heller bara antalet anställda som ska bli fler. I dag har Luckan samarbete med närmare 40 butiker i Lund – men planerna är desto mer långtgående än så.

– Det finns 30 000 butiker i Sverige som inte klarar av digital integration och som tappar i försäljning mot e-handeln. Det är en jättestor marknad och det finns extremt många butiker, säger Victor Sandeberg, men menar också att ambitionen är att nå utanför landsgränserna:

– Vi vill finnas i Danmark och Norge till årsskiftet, säger han.

Vill anställa LU-studenter
De vill kunna ta sig dit med hjälp av lundastudenter. Företaget har sina rötter i ett examensarbete och har bland annat fått finansiering från LU innovation. Därtill kommer alla fyra nuvarande anställda på företaget från Lunds universitet. Nu vill de återgå till rötterna för att bygga vidare på framgångskonceptet.

– Vi har försökt att använda våra kanaler i universitetsvärlden för att hitta nytt folk. Vi vill vara ett företag där man kan lära sig om innovation och entreprenörskap – vi vill få in hungriga och duktiga studenter i vårt team, säger Victor Sandeberg.

About the author

Casper Danielsson är webbredaktör på Lundagård sedan 2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2014 och har även specialbevakat Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.

Related Posts